Как готвенето заедно може да насърчи детето ви да се храни по-балансирано?


Как готвенето заедно може да насърчи детето ви да се храни по-балансирано?
Снимка: ПР

В днешното забързано ежедневие на семействата им е все по-трудно да намират време да се хранят заедно. Постоянната заетост води до приема на повече вредни храни и по-често ядене на крак, което от своя страна води до затлъстяване сред деца и възрастни. Както знаем, храненото заедно трябва да бъде приоритет за всяко едно здраво семейство, тъй като помага за изграждане на позитивна култура на хранене у децата, а и сближава членове на семейство, давайки им повод да повече прекарват време заедно.

Храненето е от основно значение за осигуряването на правилното развитие на детето. Да го стимулираш да се храни по- балансирано обаче е предизвикателство за много родители. Един начин, по който може да стимулирате малкото дете да приема полезна храна е да го мотивирате да готвите заедно в кухнята като семейство.

Може би не знаете, но съвместното готвене е от ключово значение за начина, по който детето възприема храната. Специалистите са доказали, че то може да има редица предимства за психическото и физическо развитие на децата, а и ги учи на важно житейско умение. Тук ще ви дадем трите най-основни причини, защо да насърчите детето си да готви заедно с вас в кухнята:

1. Готвенето заедно подпомага развитието на фините моторни умения

Смесването на съставки, рязането на зеленчуци или използването на формички за направата на бисквитки са чудесни начини за подобряване на фините моторни умения при децата. Това са умения, необходими за развитието на други като например писане, изрязване и оцветяване. Освен това готвенето помага на малчуганите да развият цялостен контрол върху своето тяло, което в последствие може да бъде полезно както в училище, така и в спорта.

2. Сближава семейството

Готвенето е задача, която може да достави удоволствие на цялото семейство. За малкото дете е важно да прекарва пълноценно време със своите родители и готвенето е чудесен начин да го научите на нещо ново и полезно, а и да прекара забавно времето си с вас. Освен, че е забавно за малчуганите, готвенето може да се превърне в приятна традиция, която да сплоти вашето семейство. Може да определите един в седмицата, който да предназначите за това да готвите със своето дете и сами ще убедите колко приятно ще е това за него, а и за вас самите.

3. Повишава увереността

Когато детето само успее да приготви дадено ястие това му дава повод да изпитва чувство на гордост и увереност. Когато им бъде дадена задача, с която да се справят сами и могат да видят крайния резултат, децата се чувстват по-самостоятелни и уверени в собствените си способности, което от своя страна винаги се отразява позитивно в социалните им взаимоотношения с други деца. Освен това готвенето подобрява концентрацията у най-малките, тъй като държи вниманието им окупирано върху детайлите в процеса на приготвяне на храна, което пък може да бъде плюс при учебните им занимания.

Това са само част от предимствата на това децата да готвят задно със своите родители. Оценявайки тези предимства, Нестле България организира готварския мастър клас "Заедно в Кухнята" като част от програмата "Нестле за по-здрави деца". С помощта на шеф-готвачът Лео Бианки и актрисата и любител-готвач Катерина Евро проектът стимулира съвместното готвене на родители и деца и цели да мотивира най-малките да влезнат в кухнята, с цел да се научат да различават полезната храна и да изградят култура на балансирано хранене. Специалните им готварски видеа можете да видите на страницата на "Нестле за Живей Активно" във Facebook.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама