Как да регенерираме кожата след лятото


Как да регенерираме кожата след лятото
Снимка: iStock/Guliver

В края на лятото кожата ни има нужда от пълно възстановяване. Силното слънце, замърсеният въздух и многото пътувания могат да я изсушат, да я омазнят допълнително или да я направят сива и непривлекателна. Хипократ, бащата на медицината, е казал: "Ние сме това, което ядем". В съответствие с тази древна истина грижата за кожата трябва да бъде цялостна. Особено ако имате проблеми под формата на акне, периодични възпаления, зачервяване и други неприятности. Ето защо правилната грижа е комбинация от добри козметични продукти и правилно хранене. Това са храни, които ви препоръчваме да включите в ежедневното си меню.

Пресни зеленчуци и билки 

Те са наситени с фибри и много микроелементи. Суровите зеленчуци са основата на здравата кожа. Факт е, че топлинната обработка над 50 градуса унищожава витамините и ги прави недостъпни за ензимите, произведени от храносмилателната система. В допълнение, пресните зеленчуци са един вид "четка" за червата. Те премахват излишната мазнина и слуз, които остават по стените на лигавицата и нарушават усвояването на хранителни вещества. Особено ценни са тези зеленчуци, които съдържат витамин А (ретинол), който е отговорен за регенерацията на кожните клетки. Освен това, витамин А намалява производството на себум, има успокояващ ефект, нормализира работата на мастните жлези, а също така елиминира възпалението и има антимикробни свойства.

Ядки и семена

Абсолютно всички видове са полезни. Изберете тези, които най-много ви харесват. Именно ядките са източниците на омега-3 и омега-6 мастни киселини, витамини Е и РР - мощни антиоксиданти, които блестящо се справят със свободните радикали, извеждайки ги от тялото. По-добре е да ядете сурови ядки - по същата причина като зеленчуците. Не забравяйте, че преди ядене трябва да измиете ядките със слаб соден разтвор и да минете през блендер семената, така че те да се асимилират на 100%.

Риба 

Мастната риба, включително скумрия, сьомга, сардини, риба тон и херинга, ще осигури на тялото достатъчно протеин, за да тонизира кожата, а също така ще я направи по-еластична. Още по-ценни са омега-3 мастните киселини в рибата. Те са един от най-мощните антиоксиданти, които потискат възпалителните процеси в организма. Витамините А, D и Е в месото от риба помагат за премахване на токсините от тялото и поддържане на състоянието не само на кожата, но и на косата в отлично състояние. Освен това рибата и морските дарове съдържат цинк, който помага в борбата с акнето, тъй като допринася за добрия метаболизъм, което подобрява регенерацията на кожата.

4 НАЧИНА ЗА ЗАСИЛИТЕ МЕТАБОЛИЗМА ТУК!

Плодове 

При консумирането на плодове е важно да ги ядете самостоятелно, без да ги смесвате с друга храна. В противен случай ще започнат ферментационни процеси и витамините няма да се усвояват напълно. Включете горски и цитрусови плодове в диетата си - витамин С в състава им подобрява цялостния облик на кожата и засилва имунитета ви. Опитайте се да ядете поне 5 порции зеленчуци и плодове всеки ден.

Зeхтин 

Един от най-ценните продукти за дълголетие и младост, който е ценен още от древни времена. Зехтинът съдържа голямо количество витамин Е, който има подмладяващ ефект върху епидермиса. Освен това съдържа мастни киселини, благодарение на които витамините и минералите се усвояват по-добре.

МИТОВЕ ЗА ЗЕХТИНА - РАЗБИТИ!

Цвекло 

Този продукт изключително много помага на храносмилането. Той премахва токсините, помага за нежното пречистване на червата, което има благоприятен ефект върху състоянието на кожата. Освен това цвеклото подобрява метаболизма и спомага за образуването на нови клетки, което само по себе си допринася за подмладяване.

Вода

Тя е източник на здраве, младост и красота на кожата. Дехидратацията от своя страна се отразява неблагоприятно на състоянието на епидермиса - той става безжизнен, появяват се бръчки.

Вашият хранителен режим трябва да бъде разнообразен и балансиран в калории, протеини, мазнини и въглехидрати. Елиминирайте всички продукти, които са вредни и кожата ви ще ви благодари.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама