9 признака, че имате недостиг на витамин В12


9 признака, че имате недостиг на витамин В12
Снимка: iStock/Guliver

Витамините от група В осигуряват енергия на тялото, помагайки да превърнете храната в гориво. Витамин В12 е от съществено значение за производството на ДНК и поддържането на здрави нервни и кръвни клетки. Един от начините за защита на кръвните клетки е предотвратяването на анемия, състояние, което намалява количеството кислород, което червените кръвни клетки могат да пренасят. Недостигът се проявява, когато витамин В12 не е редовна част от храната ни или когато тялото не може да абсорбира правилно хранителните вещества. Ето някои признаци на липса на този витамин, които не трябва да се игнорират:

1. Слабост и умора

Има усещане за прекомерна умора, слабост или задух. В резултат на развитието на мегалобластна анемия тялото започва да произвежда големи незрели червени кръвни клетки, които не могат да пренасят кислород в тялото. Липсата на кислород кара човек да се чувства слаб.

2. Месест червен език

Около половината от хората с намален В12 губят вкусови рецептори. В резултат на това езикът може да изпита болка, а усещането за вкус се влошава.

КАКВО ИЗДАВА ЕЗИКЪТ ЗА ЗДРАВЕТО НИ ТУК!

3. Жълтеникав нюанс на кожата и очите

Когато кожата започне да губи здравословен блясък, шансовете за дефицит на витамини се увеличават. Индийските изследователи също са открили, че жълтеница може да бъде един от симптомите на дефицит на В 12.

4. Диабет

Въпреки че не всички хора с диабет имат симптоми на дефицит на B12, съществува все по-голям риск от диабет тип 1 или тип 2. Проучване в Англия показа, че от 283 пациенти с диабет тип 2, 33% имат дефицит на В12.

5. Изтръпване на ръцете и краката

Този витамин помага за производството на миелин, защитно покритие за нервите, без което нервите могат да се повредят. Когато започнат да се свиват се получава усещането за изтръпване.

6. Зрително увреждане

Увреждането на ретината може да е резултат от запушване на кръвоносни съдове в окото. Човек може да изпита чувствителност към светлина, замъгляване или двойно виждане, което се появява в резултат на увреждане на зрителния нерв.

7. Мускулна слабост

Недостигът на В12 и недостатъчната мускулна оксигенация причиняват мускулна слабост.

8. Загуба на памет

Тъй като витаминът влияе на метаболитните процеси в мозъка, липсата му може да доведе до загуба на памет и дори симптоми на деменция, особено при възрастни хора.

9. Депресия

Серотонинът е невротрансмитер, който поддържа правилното функциониране на мозъка и настроението и изследователите смятат, че дефицитът на този химикал може да доведе до депресия. B12 подобрява производството на невротрансмитери и връзката между нервите, така че липсата му може да означава и липса на серотонин.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама