Обработените храни ускоряват стареенето


Обработените храни ускоряват стареенето
Снимка: iStock/Guliver

Храните с висока степен на обработка ускоряват стареенето на клетките, установи изследователски екип от испанския университет в Навара, съобщи "Ла Вангуардия".

Тестените изделия, фаст фуудът, газираните напитки, различните видове десертчета, полуфабрикатите и дълготрайните месни продукти се считат за ултраобработени. Такива храни са с високо съдържание на консерванти и оцветители, захар, мазнини и сол, но са бедни на витамини и фибри.

Както е отбелязано в изследването, употребата им намалява окончанията на хромозомите - теломерите. Те могат да намалеят с възрастта поради естествените процеси в организма, но продуктите с висока степен на преработка ускоряват този процес.

Научната група е провела експеримент, включващ 886 души на възраст от 57 до 91 години. Изследователите анализирали връзката между храненето на доброволците и наличието на теломери.

Според резултатите от изследването хората, които консумират повече от три ултраобработени храни на ден, имат два пъти повече шансове за съкращаване на теломерите.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама