Започва Коледният пост


Започва Коледният пост
Снимка: iStock/Guliver

От днес, 15 ноември, до 24 декември, Бъдни вечер, вярващите християни спазват Коледен пост. Целта му е не да изтощи организма, а да му помогне "в борбата със страстите, да обуздае тялото му и да го подчини на неговия дух, да го подготви за свещените празници".

През следващите 40 дена не трябва да се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал, с изключение на риба, която е позволена в определени дни. Олио и вино може да се употребяват - без сряда и петък.

Ето то как трябва да се храните през този период:

Ако не сте постили досега и се колебаете, трябва да знаете, че от здравословна гледна точка постенето оказва много добър ефект върху организма и си заслужава практикуването. Постите не се препоръчват на деца, бременни жени и хора с твърде слаба имунна система. За всички останали постенето е изключително здравословно.

Яжте основно сурови зеленчуци и плодове, житни и зърнени култури, като избягвате готовите пакетирани храни.

Не прекалявайте с яденето на хляб, ориз и картофи, за да се заситите бързо. Те неизменно трябва да присъстват в менюто ви, но веднъж на ден е достатъчно. Много хора се спират само на тях, като най-лесен начин за хранене по време на пост, но резултатът е запек.

За поддържане на добра обмяна на веществата плодовете и зеленчуците имат ключова роля. Сушените плодове, житото, ядките също са подходяща храна. Когато започнете да постите, ще се уверите, че има голямо разнообразие от храна, която е и вкусна, и много полезна.

Какво се случва с тялото ви по време на пости?

Най-напред се пречиства организма. Това е и основното полезно действие на постите. Пречистването с лека, еднородна храна има изключително добро действие – от тялото се отстраняват излишните белтъчини и токсичните натрупвания. Организмът се алкализира и прочиства на клетъчно ниво и в резултат на това се унищожават слабите и дефектни гени, които са причина за множество здравословни проблеми. Вследствие на това, човек започва да усеща прилив на енергия и това е съвсем нормално.

Когато организмът е вече прочистен, много по-лесно се усвояват полезните съставки от поетата храна. Витамините, минералите и други жизненоважни компоненти се абсорбират много по-ефективно от обичайното. Подобрява се качеството на съня, паметта и обмяната на веществата, а емоционалното състояние се балансира, тъй като постът влияе положително на нервната система, както и на хормонално ниво.

Един от допълнителните бонуси на постенето е намаляване на телесното тегло, стига да не прекалявате с порциите и въглехидратите. Точно заради това много жени го избират поста като алтернатива на диетата, тъй като е ефективен и здравословен начин да влезем във форма преди лятото.

Разбира се, постите могат да имат и някои негативни страни, за които е добре да сте подготвени. Тъй като метаболизмът ви се пренастройва, възможно е в първите дни да усещате световъртеж, гадене и слабост. Продължителното лишаване на организма от месо и млечни продукти може да доведе до недостиг на важни витамини и минерали. Възможно е също така постите да отключат някои заболявания. А ако не разнообразявате менюто си и се храните основно с богати на въглехидрати храни като хляб, картофи, ориз, е възможно вместо да отслабнете, да напълнеете.

За да бъде постенето полезно и приятно, добре е да спазвате няколко условия:

Намалете количеството сол в храната, тъй като тя възбужда излишно апетита и натоварва бъбреците. Възможно е да се изкушавате да солите допълнително, за да подсилите вкуса на постните ястия, но се въздържайте.

Хранете се разнообразно. Не яжте всеки ден едно и също. Комбинирайте по всякакъв начин плодове, зеленчуци, ядки, семена, кълнове, бобови и житни култури и т.н.

Компенсирайте липсата на животински белтъчини с много бобови култури. Комбинирайте ги със зърнени храни за постигане на оптимален аминокиселинен баланс.

Яжте пълнозърнести зърнени храни. Те ще ви ви осигурят минерали и витамини от група В.

Набавяйте си достатъчно желязо чрез храни, съдържащи витамин С, защото този витамин подобрява усвояването на желязото - грах, карфиол, зеле, чушки, лук, киселец, коприва, цвекло, цитрусови плодове, ябълки и други.

Недостигът на калций от млечните храни може да се компенсира с пълнозърнест хляб, коприва, спанак, ядки, сушени плодове и бобови храни.

Пийте достатъчно количеството вода (поне по 1,5-2 л на ден). Чаят също е полезен - например шипков, който съдържа големи количества витамин С.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама