7 неподозирани ползи от шипковото масло


7 неподозирани ползи от шипковото масло
Снимка: iStock/Guliver

Ако следите бюти тенденциите, вероятно сте забелязали, че през последните няколко години една съставка за грижа за кожата се е издигнала над останалите и това е шипковото масло. Този многофункционален продукт се използва за борба с акнето, първите белези на стареене и възпаленията.

Репутацията на маслото датира от древни времена, когато египтяните, маите и коренните американци го използват за лечебните му свойства. Шипковото масло е пълно с антиоксиданти, витамини А, С и Е, фенолни съединения, както и мастни киселини, които помагат за възстановяване и подмладяване на кожата. Ето и 7 причини да включите този продукт в рутината си.

1. Хидратира

Поддържането на кожата ви хидратирана, но не и мазна може да бъде трудно. Шипковото масло върши добре работата, защото е с високо съдържание на минерали и незаменими мастни киселини, като линолова и линоленова киселина, които заключват водата във вашите клетки, така че кожата ви остава еластична.

2. Изравнява тена

За тези, които имат петна, белези от акне или страдат от хиперпигментация, маслото от шипка може да бъде идеалното допълнение към вашия режим. Богат на витамин С, озаряваща съставка и мощен антиоксидант, шипковото масло изравнява тена на кожата.

6 БЮТИ ПРОДУКТА, КОИТО СА ПЪЛНА ЗАГУБА НА ПАРИ

3. Премахва следите от слънцето

Увреждането от слънцето оказва влияние върху кожата ви. Отново, поради изобилието си от антиоксиданти като витамин А, С и Е (за които е доказано, че намаляват уврежданията от слънцето), маслото от шипка е чудесна съставка, която се съчетава с обикновения слънцезащитен крем.

4. Има антиейдж ефект

С висока концентрация на витамин А, маслото от шипка стяга кожата ви естествено, намалявайки появата на фини линии и бръчки с течение на времето.

5. Намалява възпалението

За хора с чувствителна кожа, екзема или розацея, маслото от шипка може да помогне много, благодарение на витамин Е и други съединения, които успокояват възпалението.

6. Заличава белезите

Проучване от 2015 година, проведено върху пациенти след операция, установява, че тези, които са лекували белезите с масло от шипка два пъти дневно, са забелязали значителни подобрения в цвета на белега в рамките на 12 седмици.

7. Предпазва от стрии

Поради своята витаминна и антиоксидантна плътност, се смята, че маслото от шипка подпомага текстурата на кожата и насърчава клетъчния оборот.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Никога няма да станеш този, който искаш да бъдеш, ако продължаваш да обвиняваш околните за това, което си.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама