Тези 10 неща всяка къдрокоска трябва да знае


Тези 10 неща всяка къдрокоска трябва да знае
Снимка: iStock/Guliver

Всеки, който има къдрава коса, може да потвърди, че са необходими много проби и грешки, преди да си изградите рутина (и да намерите правилните продукти), която работи за вас. Въпреки това, има няколко полезни съвета, които трябва да имате предвид.

1. Използвайте шампоани за къдрава коса

Много конвенционални формули могат да изсушат къдриците и да премахнат естествената им влага. А всяко момиче знае, че къдравата коса по правило е по-суха от правата. Ето защо трябва да внимавате при избора на шампоан, за да избегнете допълнително изсушаване на къдриците си. Вместо това използвайте такъв без сулфити, специално създаден за къдрава коса.

2. Не мийте косата си прекалено често

Миенето на косата с шампоан всеки ден може да е важно за някои, но я изтощава. Всъщност, той просто я изсушава и я утежнява. Ако се нуждаете от леко освежаване, използвайте сух шампоан. 

3. Изберете правилната четка за коса

Широкозъбният гребен е най-добрият ви приятел, но трябва да го използвате само когато косата ви е мокра и е с нанесен балсам. Когато разресвате косата си, винаги започвайте от краищата и разплитайте нагоре.

4. Правете си подхранващи маски за коса всяка седмица

Измийте както обикновено, след това нанесете любимата си дълбоко подхранваща маска и увийте косата си с найлонова шапка. Не забравяйте да премахнете излишната вода. Останете така поне половин час, за да може активните съставки на маската да проникнат дълбоко в косата. След това ще се радвате на мека и красива коса.

5. Сменете кърпата, с която подсушавате косата си

Сменете хавлиената кърпа с микрофибърна, която е много по-щадяща към косата. Когато подсушавате косата си, не я търкайте, а се отнасяйте с нежност към нея.

6. Оставете косата да изсъхне

Измийте я вечерта и изчакайте да изсъхне напълно преди лягане. Спането с дори леко влажна коса ще направи вашите къдрици плоски и безжизнени на следващата сутрин. Ако все пак предпочитате да изсушите косата си бързо, използвайте дифузер, който разпределя топлината така, че да не изсушава прекалено много къдриците. Използвайте по-студена струя за повече блясък на косата.

7. Забравете за топлината изцяло

Колкото по-малко сушите или изправяте косата си, толкова по-добре ще изглеждат къдриците ви. Топлината е прекалено изсушаваща и може да причини увреждане на така или иначе сухите къдрици. С течение на времето тя може напълно да промени естествения вид на къдриците ви. А ако искате да си ги върнете обратно, ще ви отнеме много време.

8. Сменете калъфката си с такава от коприна или сатен

Въртенето през нощта може сериозно да увреди къдриците ви. Намалете всякакво триене, като замените памучната си калъфка с такава от коприна или сатен. Бонус: тези калъфки са чудесни и за лицето.

9. Дръжте ръцете си далече от косата

След като косата ви е оформена по желания от вас начин, опитайте се да не я докосвате повече. Постоянното пипане на косата гарантирано ще развали прическата ви.

10. Намерете стилист, който познава къдриците

Да отдадете косата си на правилния човек може да отнеме време, но ако го отделите и намерите стилист, който познава и знае как да се грижи за къдрава коса, ще останете очаровани.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама