6 грешки при избора на обувки, от които краката ви страдат


6 грешки при избора на обувки, от които краката ви страдат
Снимка: iStock

Първите обувки са създадени преди хиляди години, за да предпазват краката ни. Въпреки че не е нужно да се притесняваме, че ще настъпим змия или нещо подобно в наши дни, определено си струва да обърнем внимание на някои малки детайли при избора на обувките. Оказва се, че повечето от нас допускат доста грешки в тази област, които могат да ни лишат от комфорта, който краката заслужават.

1. Купувате обувки сутрин

Времето, по което пазарувате, може да изглежда без значение, когато става въпрос за избора на идеални обувки, но всъщност е доста важно. Краката се подуват през целия ден, така че ако пробвате обувки сутрин, вероятно ще купите чифт, който приляга доста по-стегнато, отколкото би ви било комфортно.

5 АКТУАЛНИ ТЕНДЕНЦИИ, С КОИТО ДА ЗАПЪЛНИТЕ ГАРДЕРОБА ТАЗИ ПРОЛЕТ

2. Не знаете какъв тип крак имате

Много е удобно да знаете какъв тип крак имате, за да изберете най-удобния чифт. Лесен трик е да потопите крака си във вода и след това да стъпите върху лист хартия.

Ако видите маркиран пълен отпечатък, вероятно имате плоско стъпало, така че е препоръчително да си купите ортопедични стелки. От друга страна, ако имате силно изразен свод, ще видите дупка в центъра на отпечатъка, което означава, че е по-добре да изберете обувки, които осигуряват повече омекотяване. Ако центърът на отпечатъка е наполовина, това означава, че имате нормален крак.

3. Мислите, че стелките са само за лечение на проблемни ходила

Друго често срещано погрешно схващане е, че стелките са само за хора с проблеми с краката. В крайна сметка, ако редовно стоите дълго време през деня, подложките с гел могат да бъдат голямо облекчение, а пък и ще ви се наложи по-рядко да ходите на педикюр.

4. Носите едни и същи обувки през цялото време

Всички имаме любим чифт обувки, но без значение колко удобни са те, това не означава, че трябва да ги носите през цялото време. Добра идея е да сменяте обувките през ден, за да може потта да изсъхне. Освен това, носенето на един и същи чифт износва едни и същи зони, особено вътрешната страна и подметката.

5. Знаете размера, но не и сантиметрите на стъпалото

Размерите обикновено варират от една марка до друга, така че е най-добре да не гледате номера на кутията, а по-скоро сантиметрите на крака. Също така имайте предвид, че размерът може да се промени следствие на бременност или наддаване на тегло.

6. Пробвате само една обувка

Тялото ни не е симетрично. Нормално е единият крак да е малко по-голям от другия, така че е важно да пробвате обувките и на двата крака, за да сте сигурни, че няма да имате проблеми.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама