3 често срещани мита за мускулите, на които не трябва да вярваме


3 често срещани мита за мускулите, на които не трябва да вярваме
Снимка: iStock

Ако ходите на фитнес, но се притеснявате да вдигате тежести, прочетете следващите неща.

Вдигането на големи тежести ще ни направи по-силни и здрави

"Ако вдигам големи тежести, ще бъда по-силен и ще изглеждам като културист." - това чуват непрекъснато в залата.

Но в действителност това няма да направи мускулите по-твърди, нито ще им придаде хубава форма. Хората се заблуждават относно това, защото те чувстват "горенето" или напомпването. Усещането за парене е резултат от млечната киселина в мускулите и можете да получите същия ефект, когато стискате стрес топка през целия ден. Чувството за напомпване се усеща само защото мускулите се пълнят с кръв, но това не спомага така силно за изграждане на мускулите. Използването на по-големи тежести всъщност ни спестява време - изследвания показват, че независимо дали вдигаме по-големи тежести и правим по-малко повторения или  използваме по-леки тежести за по-дълго – резултатите ще са едни и същи. 

Така че, за да получите желания ефект, уверете се, че правите точните упражнения, посъветвайте се с треньора си и изберете най-подходящото за вас.

Ако спра да тренирам, мускулите ще се превърнат в мазнини 

Това е нещо, което най-често се чува от устата на тези, които не харесват бодибилдинга, страхуват се от фитнеса или са твърде мързеливи. Когато им кажете, че искате да тренирате, това  което може да чуете от тях е  : „Имам толкова много познати, които са тренирали навремето, но когато са спрели, това им се е отразило зле и сега са отпуснати и дебели.”  Трябва да знаете, че това е много, много далеч от истината, защото мускулите са напълно различна тъкан от мазнините. Можете да натрупате мазнини  като ядете прекалено много, а когато спрете да тренирате, мускулите ви ще започнат да се свиват – те не могат да се превърнат в мазнини, това е невъзможно.

КАК ДА СЕ ХРАНИМ ПРЕДИ И СЛЕД СПОРТ

Не трябва да се тренира с болки в мускулите

Номер едно от бодибилдинг митовете е толкова логичен и разпространен така успешно, че сигурно се чудите какво прави в този списък. Ако следтренировъчната ви мускулна треска, която по-принцип се усеща 24 до 48 часа след интензивна тренировка  все още ви държи, това е знак, че мускулните ви клетки са изтощени и не трябва да тренирате. Но дали е така?  Мускулната треска се получава в следствие на процеси показващи, че мускула ви се възстановява и расте. Направено е изследване с хора, които след интензивна тренировка получават мускулна треска и 2 дни по късно – все още с мускулна треска – повтарят упражненията.  За това и учените твърдят, че ако имате мускулна треска, не трябва да пропускате ходенето на фитнес,  най-малкото защото така тя ще изчезне по-бързо, отколкото ако се излежавате вкъщи.  Това което може да направите, за да бъде тренировката ви по-лека е: ако болките ви са да речем в горната част на тялото – ръце, корем...,  просто работете върху мускулатурата в друга част (например крака). Нека да не забравяме и великата народна мъдрост, която е доста удачна в случая - "Клин, клин избива".

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Някъде там има друг малък особняк, който ще ни обича и ще ни разбира, ще целуне нашите странности и всичко ще бъде наред.

Кари Брадшоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама