5 причини защо скачането на батут е хит през 2023


5 причини защо скачането на батут е хит през 2023
Снимка: iStock

Все повече изследвания потвърждават, че скачането на батут е една от най-забавните и ефективни форми на спорт. Само 10 минути подскачане изгарят повече калории от 30 минути бягане... Астронавтите дори го практикуват, за да изградят костна плътност и мускулна маса и да подобрят баланса си. Съществува теория, че подскачането помага и на вашата лимфна система.

1. Това е спорт с висока интензивност, но с ниско въздействие

Скачането е ефикасно кардио упражнение, което наистина ускорява сърдечния ви ритъм, но е много по-нежно за тялото и ставите от упражненията с по-голямо въздействие като бягане или скачане върху твърди повърхности. Еластичната повърхност на батута абсорбира удара, така че има по-малко натиск върху вашите стави, намалявайки риска от болезненост и нараняване.

2. Използвате тялото си през цялото време

Скачането на батут е невероятна тренировка за вашето тяло. Независимо дали подскачате, или правите по-бавни, по-целенасочени движения, докато лежите на батута, вие работите през цялото време.

Вижте още: 4 ползи от практикуването на йога

3. Батутът следва вашия ритъм

Независимо дали имате бавен ден, или се чувствате по-енергични, батутът се напасва с вас. И за разлика от земята, прощаващата повърхност се приспособява към вашата структура и запазва целостта на гръбнака ви. Това е едновременно терапевтично и въздействащо.

4. Скачането подобрява баланса

Тъй като подскачането най-често се прави по чорапи или на босо, вие тренирате дори малките мускули на краката и глезените. Това помага за подобряване на динамичния ви баланс, което може да намали риска от падане с напредване на възрастта и може също да облекчи болката в други области като коленете.

5. Изгражда силно тазово дъно

Скачането (подобно на смеенето, кихането и кашлянето) може да ви накара да стегнете тазовото дъно, така че няма да е необходимо да тичате до тоалетната по време на час. Този вид движение изгражда мускулите на тазовото дъно и в крайна сметка може да помогне за контрола на пикочния мехур.

Ето и как тренира Ева Лонгория:

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама