4 неща, които се случват, когато спрете да спортувате


4 неща, които се случват, когато спрете да спортувате
Снимка: iStock/Guliver

Независимо дали сте изтощени от почти ежедневните сесии във фитнеса, имате досадна травма, която просто не иска да изчезне, или сте решили, че заслужавате коледна почивка, просто сте в „отпуска“ от упражненията. Но преди да приберете маратонките си на дъното в шкафа, за да чакат новата година, трябва да знаете нещата, които могат да се случат с тялото и ума ви, ако спрете да тренирате.

1. Тялото ви се чувства по-добре първоначално

Особено ако сте тренирали упорито, почивката от упражнения всъщност може да бъде нещо добро. Тренировката е стрес, макар и добър, тя добавя стрес към тялото, а телата ни се нуждаят от време, за да се възстановят. Прекалено честото и интензивно спортуване без адекватна почивка и възстановяване може да доведе до състояние, наречено пренапрежение или нещо повече - синдром на претрениране.

2. Може да напълнеете

Това не е супер изненадващо: ако ядете същото количество калории на ден, но спрете да изгаряте толкова много, вероятно ще наддадете на тегло. Може също да забележите, че се подувате по-лесно. Товя се дължи на способността на тялото да използва ефективно кислород в рамките на две до четири седмици след спиране на режим на упражнения.

3. Може да се почувствате по-депресирани

Освен физическите ползи, упражненията също могат да играят огромна роля в поддържането на здрав ум. 30 минути или повече ежедневни упражнения увеличават производството на серотонин - невротрансмитер, свързан с регулирането на настроението и социалното поведение. Ако спрете да тренирате, тогава може да пропуснете този допълнителен серотонин и да почувствате, че настроението ви започва да се променя.

4. Имате по-лош сън

Сънят и упражненията са доста тясно свързани. Проучване от 2014, публикувано в списание Sleep Medicine, установило, че извършването на енергични упражнения 90 минути преди лягане е свързано с по-бързо заспиване, по-малко събуждания посред нощ и подобрено настроение.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Не се бойче, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

Блага Димитрова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама