Защо спазваме режим, а не отслабваме?


Защо спазваме режим, а не отслабваме?
Снимка: iStock

Понякога колкото и да се опитваме да се храним здравословно, подлагаме се на диети и изтощителни тренировки, няма видим резултат.

Спортът е много важен, както и храната, която приемате, но не само!

Ето кои може да са причините за това:

Стресирани и изморени сте

Станали сте нервни и по някаква причина теглото веднага се увеличава рязко.

Ако стресът е част от ежедневието ви, няма как да отслабнете. Повишените нива на кортизол допринасят за това, че стресът става хроничен, резултатът е излишни килограми (косопад и други „странични ефекти“). Тялото е принудено да премине в авариен режим на работа и се нуждае от допълнителна енергия. Кортизолът влияе и върху циркадните ритми.

Не спите достатъчно

Ако не сте спали ден-два, няма проблем. Но когато го правите през цялото време, не се изненадвайте защо теглото ви расте, дори и да сте на режим.

Правилната почивка също е част от процеса на отслабване. Връзката между недоспиването и напълняването вече е доказана. Какво да направите: задайте график за сън, лягайте и ставайте по едно и също време (не по-късно от 23 часа).

Не приемате достатъчно хранителни вещества

Диетолозите често се питат защо периодичното гладуване увеличава теглото - все пак трябва да изкарате поне 16 часа без храна! В този случай тялото може да изпита ниски нива на магнезий, желязо или витамин D, което пречи на нормалното му функциониране и забавя метаболизма.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама