Различните стилове йога


Различните стилове йога
Снимка: iStock/Guliver

Решението да навлезеш в света на йогата може да се окаже доста объркващо преживяване. Наистина ли има толкова много видове йога и каква точно е разликата между Anusara и Ashtanga?

Е, в тази статия ще се опитаме да обясним какво представляват отделните и няй-популярни видове йога, като ви препоръчваме да опитате няколко различни вкъщи, за да изберете най-подходящия за вашето темпо и себеусещане в момента.

Анусара

Анусара йога е сравнително нов стил йога. Разработена е от американецът Джон Френд през 1997 година и следва вярването, че във всеки от нас се крие богинята Anusara. Този стил цели чрез физическите практики в йога да помогне на човек да отвори сърцето си, съзнанието си и да позволи на богинята вътре в него да се прояви. Класовете по Анусара йога са изключително натоварващи тялото и ума.

Ащанга

Ащанга практиката е базирана на древните йога учения, но става популярна след пренасянето й на запад от Патабии Джойс през 70-те години на миналия век.

Ащанга е натоварваща тренировка, следва специфична последователност от движения и е сходна на Vinyasa, където всяко движение се свързва с определена техника на дишане. Ashtanga обаче следва винаги едни и същи пози в една и съща последователност. Тя е загряваща, натоварваща и изискваща физическа издръжливост.

Бикрам

Към днешна дата едни от най-лесните за откриване са класовете по Бикрам йога. Тя възниква преди около 30 години, когато Бикрам Чоудхури започва да води йога класовете в изкуствено затоплени стаи. Докато преминавате през 26-те пози в този клас ще се изпотите както никога досега. Подобно на Ащанга и тук се следва винаги определена последователност на позите всеки път.

За да сме максимално честни, голяма част от популярността на този йога стил се дължи на факта, че във времето Бикрам осъди много йога студиа, които претендираха да преподават Bikram йога, но не следваха точната последователност на позите.

Хата

Хата йога е събирателно за всички видове йога, които включват физически йога пози. Почти всеки йога клас в Западния свят е Хата йога. Когато класът носи това име, това най-общо означава, че ще практикувате базови йога пози. Най-вероятно няма да се изпотите в този клас, но пък ще си тръгнете с усещането, че сте по-високи, отпуснати и спокойни.

Гореща йога

Като цяло Горещата йогата се различава от Бикрам практиките само по дребни специфики на залата, в която се тренира. Имате отново една гореща среда, в която се потите усилено.

Айенгар

Айенгар йогата се развива и популяризира от Айенгар и е йога на детайлите. В тези класове се обръща изключително внимание на правилното изпълнение на всяка поза. За да помогне на всеки практикуващ този стил, учителят ще е осигурил в залата разнообразие от блокчета, одеала, ластици, столове и подобни. Тук няма много вертикално движение, така че няма да усетите забързване на сърдечния си ритъм, но пък ще откриете колко изискващо концентрация е оставането в дадена поза.

Инструкторите по Айенгар йога преминават задълбочено обучение, така че ако имате някаква травма или хронично заноляване, това е възможно най-добрият избор за вас, тъй като ще получите детайлни инструкци.

Възстановителна

Възстановителната йога е прекрасен начин да се отпуснеш и да успокоиш опънатите нерви. Тези класове са свързани с достатъчно помощни материали, за да може човек да изпълнява пасивни пози, което му позволява да усети ефекта от тях, без да се напряга. Добра възстановяваща практика е много по-тонизираща и подмладяваща от следобедна дрямка. Голяма част от студиата организират такива класове петък вечер, когато всеки има нужда от качествена почивка.

Виняса

Виняса идва от санскрит и в превод ознавача грубо "да станеш част от специален ритъм", в Хата йогата това е определената последователност от движения.

Виняса класовете са известни с плавните, но натоварващи движения. Vinyasa инструкторите подготвят своите хореографии така, че да се преминава плавно от една поза в друга и обикновено са подплатени с музикален фон. Натоварването тук е сходно на това в Ащанга, но Виняса класовете са различни един от друг и няма да намерите никъде повтаряща се хореография.

Ако не обичате повторението и сте готови да откриете нови физически предизвикателства за себе си, то Виняса е вашият йога стил.

Кундалини

Практикуването на Кундалини йога включва постоянно, укрепващо тялото движение. Преминаването от поза в поза тук цели отключването на нашата кунделини енергия, т.нар, висша енергия. Ако не сте запознати с термина, просто си представете натрупана в основата на гръбнака ви енергия, която чака да бъде отприщена. Kundelini практиката цели да раздвижи енергията нагоре през тялото.

Йога за бременни

Йогата за бременни включва специално разработени за бъдещи майки движения и пози. Тя помага на бременната жена във всеки етап на бременността. Голяма част и наскоро родилите започват процеса на възстановяване на тялото си именно с такива класове.

Когато мускулите и тялото ви са в кондиция по време на бременността, ще родите по-леко и ще влезете във форма по-бързо след това.

Тантра

Последният стил йога, който ще разгледаме тук в Тантра йогата. Това е практика, която помага на двойките да задълбочат връзката и разбирателството помежду си, помага за създаването на дълбока духовна връзка между тях.

Голяма част от стиловете, които разгледахме тук, ще откриете в програмата на WnessTV. Препоръчваме ви да отделите време, за да изгледате и да се запознаете с различните практики, движенията и пози, вкючени в тях, да опитате поне няколко различни вида, преди да прецените, че сте открили своята йога практика.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама