Как да стегнем дупето и краката си само с ходене


Как да стегнем дупето и краката си само с ходене
Снимка: iSock/Guliver

Добри новини за тези, които не харесват фитнеса. Ходенето е прекрасно упражнение, което допринася за здравето ни. Намалява шанса от затлъстяване, подпомага дейността на сърцето и помага за справяне с депресията. Ходенето е подходящо за всеки тип хора, така че без значение от формата или килограмите всеки може да му се наслади, докато всъщност се раздвижва и напряга мускулите си. Комбинирано с няколко упражнения, то може бързо да допринесе за перфектната форма.

Няколко стъпки, с които да направите ходенето си по-ефективно

1. Интензивна разходка

Бързото ходене е чудесно упражнение за зоната на седалището и бедрата. Целта е да задържите по-бързо темпо на ходене за по-дълъг период от време, без да променяте скоростта. Преди да започнете трябва да намерите подходящото темпо за себе си. В повечето случаи стойностите са между 5 и 6 км/ч. За да е ефективно ходенето е нужен около час, съответно 5-6 км разстояние.

2. Фартлек

Фартлек буквално преведено от шведски означава игра на скорости. В процеса на тренировка най-важна е интензивността и честата промяна на темпото. Получава се смесица между ходене и леко бягане. Ето няколко стъпки как да го изпълните:

- Започнете загрявката с леко бягане 5-10 минути

- Увеличете скоростта за следващите 1.5-2 км

- След това намалете темпото до възстановително ходене за 5 мин

- Направете 2-3 повторения

Опитайте се по време на бягането да увеличите значително скоростта, така пулсът ще се ускори и ще учести дишането.

3. Ходене срещу склон

Намерете алея или пътека с лек наклон, така че да усещате напрежение в седалищните мускули след тренировка. За най-голяма ефективност трябва да извървите цялото разстояние до горе без да спирате за почивка. За да го се справите с това е подходящ наклон с дължина около 100 до 200 м. Надолу вървете бавно, за да могат мускулите да се възстановят. Направете 10 повторения.

4. Клек с повдигане на крака

Това упражнение напряга не само седалището, но и всички бедрени мускули, коремната преса и ръцете. Лесно и бързо за изпълнение, така че може да го направите преди или след разходката.

- Приклекнете като сгънете левия крак и изпънете десния назад на 45-градусови ъгли.

- Сгънете ръцете в лактите под прав ъгъл.

- Изправете се на левия крак и подскочете във въздуха. Докато скачате десният ви крак трябва да се свие пред вас, към гърдите ви. След това се върнете отново в изходната позиция.

- Направете 25 повторения на крак.

5. Скейтърска крачка

Тя може да се изпълнява и по време на ходенето.

- Започнете с големи стъпки диагонално напред, като първата е с левия крак. Уверете се че стъпалото ви е насочено напред, а не по диагонала.

- Сгънете ръцете в 45-градусов ъгъл и приближете противоположния лакът към коляното на крака, с който сте направили крачката.

- Задържайте позицията за секунда.

- Повторете 25 пъти на крак

6. Сумо клек

Той напряга дупето, бедрата, прасците, горната част на ръцете и долната на корема. И не е нужно да тренирате сумо, за да се справите с него.

- Докато се разхождате спрете и приклекнете с широко разтворени крака, като се стремите пръстите на стъпалата да сочат настрани.

- Преместете левия си крак крачка встрани, сгъвайки коляното и опъвайки бедрото. По този начин седалището заема по-ниска позиция и напряга мускулатурата.

- Вдигнете ръцете си и останете в тази позиция за 20 секунди.

- След това заемете изходна позиция и повторете 12 пъти на всеки крак.

7. Високо вдигнато коляно

Напряга всички мускули на краката, може да се използва за загрявка или по време на ходенето.

- Сгънете лявото си коляно и го повдигнете възможно най-високо пред гърдите, издигайки се на пръсти на десния крак.

- Свийте десния си лакът към коляното. Останете така няколко секунди.

- 25 повторения за всеки крак.

Опитвайте се да се ходите възможно най-много. Ако тренирате 6 дни в седмицата ще забележите резултати до 8 седмици. За да забързате процеса може да не използвате градски транспорт и да се опитате да ходите пеша до работа или по магазините. Също така може да добавите упражненията към разходките си. Това със сигурност ще оформи седалищните мускули и ще забележите видима разлика в тялото си до 10 дни.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама