НЕ правете тези 5 неща преди тренировка


НЕ правете тези 5 неща преди тренировка
Снимка: iStock/Guliver

Навиците ви преди тренировка могат или да ви помогнат да постигнете невероятни резултати, или да ви попречат. С правилния режим тялото ви ще работи по-ефективно, приближавайки ви до поставените цели. Това са 5 грешки, които спортуващите често допускат. Ако искате да отслабнете, да оформите атлетично тяло или просто да поддържате тонуса си, вижте какво НЕ трябва да правите.

1. Не тренирайте на празен стомах

Някои хора правят интензивно кардио на празен стомах. Теорията е, че така тялото се храни от мазнините и въглехидратите, което може да помогне за по-бърза загуба на тегло. Ако обаче не сте яли нищо няколко часа преди тренировка, тялото ви може да започне да използва протеини като гориво. Това означава, че ще имате по-малко протеини за възстановяване и изграждане на мускулите. Освен това, ако се съсредоточите върху използването на мазнини като основен енергиен източник, това не означава, че тялото ви ще изгори повече калории.

2. Не пийте прекалено много вода преди тренировка

Важно е да сте добре хидратирани преди тренировка, но избягвайте да пиете твърде много вода, защото ако го направите, кръвта ви ще се опита да балансира нивата на солта. Клетките ви могат да се подуят и може да изпитате симптоми като световъртеж, болка и дори да повърнете.

Най-добре е да пиете вода 1 до 2 часа преди тренировката (около 500-600 мл). 15 минути преди да започнете, пийте около 200-300 мл. Може да се наложи да пиете по-голямо количество, ако се потите повече или ако времето е по-топло.

7 ЕФЕКТИВНИ УПРАЖНЕНИЯ ЗА СТЕГНАТ БЮСТ

3. Не правете само статични разтягания преди тренировка

На първо място, статичните разтягания имат отрицателен ефект върху скоростта на бягане, времето за реакция и силата. Освен това, ако тялото ви не е било добре загрято, това може да доведе до увреждане на мускулите. Това не означава, че трябва напълно да забравите за статичните разтягания. Вместо това ги правете след тренировка, защото това ще доведе до повече ползи.

4. Не се навличайте

Дори и да тренирате в най-студения ден от годината, не бива да слагате твърде много слоеве дрехи. Можете да прегреете и ще се потите много. Тогава, ако студеният вятър ви удари, потта ще се изпари бързо, охлаждайки ви. И обратно, в по-горещите дни заложете на тъкани, които ще позволят на кожата ви да диша. Изберете дрехи, които ще са удобни и ще ви позволят да се движите свободно.

5. Не пренебрегвайте почивните дни

Дните за почивка са важни за възстановяването на тялото. Това е важна част от тренировъчния ви график, независимо от избора на спорт или нивото на трудност. Ако пропуснете почивните си дни, това може да доведе до преумора.

Позволяването на почивка ще даде на мускулите ви шанс да се възстановят и да растат, предотвратявайки умората. Ще спите по-добре, рискът от нараняване ще бъде намален и нивото на ефективността ви ще се увеличи.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама