Спортувайте, но спазвайте тези правила


Спортувайте, но спазвайте тези правила
Снимка: iStock/Guliver

"Има едно сигурно нещо, което помага на имунитета и това е любителският спорт. Ние, кардиолозите, препоръчваме любителския спорт", категоричен е доц. д-р Сотир Марчев, началник на Клиниката по кардиология към Медицинския институт на МВР.

"Коронавирусът е характерен за хората с наднонормено тегло. Затова спортът е полезен. Има обаче две основни условия, за да бъде спортът здравословен, а не обратното", подчерта той пред БНТ.

"Първо, човек не вдига тежести повече от неговото нормално тегло. И, второ, спортувайте докато се чувствате добре, докато нямате болка, задух стягане. Това е вторият критерий, това е здравословен спорт. Това не е професионален спорт. Не е експериментално лечение, безспорно е", каза кардиологът.

Още съвети от доц. д-р Марчев:

До какъв пулс да се спортува: 200 минус годините ви – ако сте 60- годишен – 140, посъветва доцентът.

Какво е по-добре по-малка тежест - голям брой повторения или обратното – "ако искаш дебели мускули – голям брой повторения. Ако ще ходиш на състезание – тогава голяма тежест вдигай малко пъти".

Трябва и разумно хранене. Съветът на експерта тук е да се върнем към българските корени: плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни (черен хляб и т.н.), варива – боб, леща, българското кисело мляко.

Спортът е лечение и за друго в днешно време: "Спортът оправя и психиката. Най-сигурният начин да оправиш психическите си натоварвания, е със спортни натоварвания", коментира още специалистът.

НАЙ-ДОБРИТЕ ТРЕНИРОВКИ ЗА ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ

Докторът е категоричен, че трябва да си пазим психиката. "В момента що е медия, навсякъде се бълва отрицателна информация. Болните са хора като теб и мен. Какво им се случва – първо те затварят в болница, второ, твоите близки не могат да те виждат, трето, около теб се разхождат хора със скафандри. Страхът поразява много повече от реалната опасност – тук ситуацията е същата. Фокусирането върху определени групи (белодробни проблеми, например) ги поставя в ситуация на повече тревожност. Тези хора се нуждаят от ободряване", коментира доцентът

"Болниците са полупразни, защото хората ги е страх. И това създава отложени проблеми, които ще възникнат в бъдеще, когато дойдат в болниците", каза още той.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама