10 истини и мита, свързани с плодовитостта и забременяването


10 истини и мита, свързани с плодовитостта и забременяването
Снимка: iStock/Guliver

Знаем колко е важен здравословният режим по време на бременност, защото влияе и върху здравето на вашето бебе. Но могат ли изборите, които правим преди да забременеем – като прекалено много кофеин или работа под стрес – да повлияят на плодовитостта?

За добро или за лошо, да, начинът ни на живот може да повлияе на шансовете за забременяване. И обратното – не всичко, което правим, има пряка връзка с фертилитета. Но какво да правим с тази информация? Време е да потвърдим и отречем някои широко тиражирани факта.

Истини:

1. Възрастта има значение

Годините са може би най-важният фактор, който влияе върху плодовитостта. Тъй като възрастта на първа бременност се вдига по целия свят (25 в САЩ, 29 в Япония, 30 в Германия, 28 в България), това е основният виновник за фертилните проблем. Наистина всичко е свързано с яйчниковия резерв на жената, който намалява значително с напредването на възрастта.

2. Лошото хранене намалява шансовете

Да бъдете с поднормено и наднормено тегло може да намали с 30% плодовитостта. Жените, които не консумират достатъчно калории и мазнини всеки ден, рискуват да не могат да овулират нормално. От друга страна, наднорменото тегло пречи на нормалната хормонална функция.

Боровинките годжи - тибетската суперхрана

3. Стресът намалява плодовитостта

Да, но до известна степен. Скорошно проучване показа, че жените, които са преминали курс за намаляване на стреса или упражняват редовно медитация, имат значително по-голям успех с IVF процедури. Но това зависи по-скоро от устойчивостта на психиката, тъй като жените забременяват при всякакви стресови ситуации по цял свят.

4. Общите химикали са инхибитори на плодовитостта

Редица проучвания показват, че прословутият бисфенол А (BPA) може да намали плодовитостта при жените, а перфлуорираните химикали (PFC), използвани в тефлона, влияят на менструалния цикъл.

ЕТО КАКВО СЕ СЛУЧВА, АКО ЯДЕТЕ СИРЕНЕ ВСЕКИ ДЕН

 

Митове:

1. Пушенето не пречи, щом още не сте бременни

Пушенето на цигари, дори пасивното пушене, е доказано, че намалява плодовитостта и влошава качеството и на яйцеклетките, и на сперматозоидите.

2. Конкретни храни влияят върху плодовитостта

Някои казват, че консумацията на повече (или по-малко) соя влияе върху плодовитостта заради високото съдържание на фитоестрогени, но има твърде малко доказателства, че яденето на конкретни храни би имало някакъв ефект.

По колко алкохол можем да пием

3. Кофеинът потиска шансовете ви за бременност

Не, няма проблем да пиете кафе, стига да е в границите на разумното. Единствената научно доказана закономерност е тази между пиенето на кафе и спонтанните аборти.

4. Позата при секс има значение

Здравите сперматозоиди са отлични плувци. Почти всяка поза може да доведе до бременност, така че имате богат избор. Е, разбира се, желателно е да се придържате към законите за гравитацията.

Каква е разликата между коприва, лопуш и киселец

5. Забременяването се случва до третия месец опити

Яйцеклетката и сперматозоидът могат да се срещнат още при първия опит, разбира се, но се приема, че бременност може да настъпи и след 12 месеца активни усилия и това да не е свързано с фертилни проблеми. Ако жената е над 35 години обаче, „срокът” пада на 6 месеца.

6. Мъжете нямат биологичен часовник

Това е часовник с много по-дълготрайна батерия, но все пак тиктака. Колкото и невероятно да звучи – проблемите с плодовитостта при мъжете се срещат точно толкова често, колкото и при жените. Мъжете над 40 години са по-склонни да имат понижаване на нивата на тестостерон, намаляване на количеството и качеството на спермата, намалена сила и подвижност на сперматозоидите и други проблеми.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама