Ето какво се случва, ако ядете сирене всеки ден


Ето какво се случва, ако ядете сирене всеки ден
Снимка: iStock

Сиренето e храна, която традиционно присъства в менюто ни. За много от нас то дори е основен компонент и може да намери място на почти всяко хранене. Но въпреки, че ни е любимо, трябва да знаем, че въздействието му върху здравето ни е малко противоречиво.

Не може категорично да го поставим в графата полезна или вредна храна, защото има както своите плюсове, така и минуси. Но ето какво точно се случва с тялото ни, ако всеки ден ядем сирене.

Увеличава се рискът от сърдечни заболявания

В случая вина има високото количество наситени мазнини. Оптималният вариант е да приемаме по-малко от 10% от дневните калории под формата на наситени мазнини.

Според Healthline, „много експерти твърдят, че един макронутриент не може да бъде обвиняван за прогресиране на заболяването и че диетата като цяло е от значение“.

Повишават се нивата на холестерола

Наличието на висок холестерол само по себе си е сериозен здравословен проблем и за съжаление любителите на сиренето често страдат от това състояние. То протича без симптоми, но увеличава риска от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и инсулт. Разбира се, това не означава, че при всеки се проявява този ефект от консумацията на сиренето.

ЕТО КАКВО СЕ СЛУЧВА, АКО ПИЕТЕ КАФЕ ПРЕДИ ЗАКУСКА

 

Увеличава се рискът от главоболие

Високото съдържание на натрий в сиренето е в основата на този проблем. Освен до главоболие, повишените количества на натрия водят до повишен риск от сърдечни и бъбречни заболявания, остеопороза и рак на стомаха.

Появяват се пъпки и обриви по кожата

Консумацията на твърде много сирене води по появата на пъпки и обриви по кожата.

Според Healthline, млечните продукти стимулират отделянето на инсулин и протеин IGF-1. Това вероятно е причината за появата на акне.

Доказано: 7 начина за понижаване на кръвното без лекарства

Появяват се храносмилателни проблеми

Сиренето е един от най-големите дразнители на храносмилателната система. До голяма степен това се дължи на лактозата, която се съдържа в него.

Не са изключени оплаквания като подуване на корема, спазми или диария.

Оказва влияние върху нивата на хормоните

Хормоните, открити в млечните продукти, са предимно андрогени (като тестостерон) и растежни хормони, включително инсулиноподобен растежен фактор 1 (IGF-1). За съжаление те оказват влияние и върху нивата на хормоните в тялото ни и то не е никак благоприятно.

Няколко причини да ядете повече моркови

Увеличава се рискът от чернодробни проблеми

Ежедневната консумация на сирене може да доведе до проблеми с черния дроб. Това се дължи отново на наситените мазнини и хормоните, които се съдържат в коментирания млечен продукт.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама