10 симптома, че имате проблем с яйчниците


10 симптома, че имате проблем с яйчниците
Снимка: Thinkstock/Guliver

Ако имате мазна кожа, пропуснати менструални цикли или проблем с теглото, може да мислите, че тези проблеми са просто нормална част от живота ви и ще минат от само себе си. Но някои издайнически знаци всъщност могат да бъдат признаци, че имате синдром на поликистозните яйчници, известен също като СПКЯ или някакво друго нарушение. Понякога отнема месеци, дори години, докато се установи проблем, затова е добре да не пропускате годишните профилактични прегледи.

1. Засилено окосмяване

Вашият лекар може да нарече това „хирзутизъм“. Нежеланите косми на нетипични места по тялото като брадичка, гърди, корем или пръсти на краката са често срещан симптом.

2. Косопад

Жените с СПКЯ могат да забележат изтъняване на косата и дори плешиви места, което може да се влоши след 30-годишна възраст.

3. Акне или мазна кожа

Хормоналните промени могат да причинят мазна кожа и пъпки, най-често в Т-зоната и брадичката. Разбира се, можете да имате тези кожни проблеми и без тази диагноза.

6 СЪВЕТА ЗА ДАМИТЕ С МАЗНА КОЖА

4. Потъмняване на кожата

Възможно е да забележите тъмни, грапави петна върху кожата под мишниците или гърдите, на тила и в областта на слабините. Това състояние се нарича акантазоси нигриканс.

5. Проблеми със съня

Може да имате проблеми със заспиването или разстройство, известно като сънна апнея. Това означава, че дори когато спите, не почивате качествено.

6. Главоболие

Завишените количества на някои хормони могат да ви причинят главоболие.

7. Тежък менструален цикъл

Всички здравословни проблеми, свързани с яйчниците, могат да причинят големи промени в менструалния цикъл, включително обилно кървене.

8. Нередовен цикъл

Прието е, че идеалният цикъл варира между 26 и 30 дни. Ако вашият се различава от тези стойности или дори пропускате месеци, време е за преглед.

ВИЖТЕ ТУК ПРИЧИНИ ЗА НЕРЕДОВЕН ЦИКЪЛ

9. Проблем със забременяването

Липсата на редовни менструации може да затрудни забременяването, тъй като е сигнал за липса на овулация. СПКЯ е една от водещите причини за безплодие.

10. Качване на килограми

Повече от половината жени със СПКЯ се борят с наднормено тегло. може да бъде здравословен начин да контролирате нивата на холестерола и кръвната си захар.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама
Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама