4 симптома, които издават инсулинова резистентност


4 симптома, които издават инсулинова резистентност
Снимка: iStock/Guliver

Инсулиновата резистеност е е изключително коварно заболяване, макар да не се говори често за нея, тъй като влиза в категорията на „модерните болести“. Голяма част от пациентите живеят с нея в продължение на година и дори не подозират, че в тялото им вече са започнали промени, които рано или късно ще доведат до развитие на захарен диабет тип 2. Какви обаче са симптомите?

3 здравословни проблема, които кожата на лицето ви издава

За инсулиновата резистентност голямо влияние оказва начинът на живот. На първо място е затлъстяването или наднорменото тегло. Най-опасно е коремното затлъстяване, наричано в медицината абдоминално. Човек може като цяло да не е много пълен, но на корема се оформя нещо като възглавница от мастни отлагания. Те са особено вредни, защото с времето започват да отделят вещества, които объркват метаболизма като цяло, нарушават хормоналния баланс и вредят на сърдечносъдовата система. Какви обаче са симптомите?

1. Повишена умора

Поради развитието на инсулинова резистентност, клетките започват да изпитват хранителни дефицити. Глюкозата не навлиза в тъканите, но се отделя с урината или се превръща в мазнини. И тъй като нашият организъм е съвкупност от клетки, логично е липсата на захар да окаже негативно влияние върху целия организъм. За клетките става по-трудно да се справят със своите функции и съответно тази дисфункция се проявява в хронична умора.

2. Проблеми със зрението

Работа на компютър, преумора, възраст - повечето хора обясняват проблемите си със зрението с всичко друго, но не и с диабет. Междувременно високата кръвна захар провокира промени в течността в очите, което се отразява негативно на качеството на зрението.

3. Постоянен глад

Нарушената инсулинова чувствителност възпрепятстват доставянето на необходимото количество глюкоза до клетките. Тялото не може да използва инсулин за извличане на енергия, така че глюкозата, доставяна с храната, не се абсорбира от тъканите, а се отделя заедно с урината или се съхранява под формата на мастни натрупвания. Междувременно клетките, за които е предназначена точно тази глюкоза, остават „недохранени“ и след известно време подават сигнал, свързан с желанието за консумация на храна.

4. Често уриниране

Понякога повишаването на нивата на кръвната захар преминава почти незабележимо поради факта, че в началото тялото се справя с този проблем. Бъбреците участват в процеса на отделяне на глюкоза, но когато нейните нива се повишат, се повишава и тяхната активност.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Когато целият свят мълчи, дори един глас става могъщ.

Малала Юсуфзай

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама