5 невероятни ползи, ако спите голи


5 невероятни ползи, ако спите голи
Снимка: iStock/Guliver

Хората, които спят по-малко време, са по-склонни да имат наднормено тегло, по-малко енергия и по-слаб имунитет. Но независимо колко спите, един от най-лесните начини да избегнете всичко това е да свалите пижамата си. Ето какво още ще спечелите.

1. По-добър сън

Оказва се, че спим по-добре, когато телесната ни температура е малко по-ниска. Дори леко повишаване като 0.5 градуса може да има ефект върху мозъчните зони, които регулират цикъла на съня. Очевидно е, че всяко допълнително облекло би причинило повече топлина, поради което спането без дрехи е най-доброто решение.

КАКВО СЕ СЛУЧВА С ТЯЛОТО, КОГАТО ЯДЕТЕ ЛЮТО

2. Предпазва кожата

Проучване показа, че средното време, през което хората сменят пижамите си, е 10 нощи за мъже и 7 нощи за жени. Дерматолозите обаче казват, че това не е достатъчно, за да ни предпази от вредните бактерии, които това облекло събира. Освен това текстилът може да съдържа химикали, които проникват в кожата ни и я дразнят.

3. Подобрява отношенията

Доказано е, че контактът кожа до кожа увеличава отделянето на „хормона на любовта“, окситоцин. Освен това, както твърди изследването в книгата „Близки срещи: Комуникация в отношенията”, всеки човек се успокоява при допир, особено ако е склонен да сънува кошмари.

4. Предотвратява наддаването на тегло

Поддържането на тялото ни по-студено през нощта ни помага да останем по-стройни. Проучване доказва, че ниските температури увеличават способността за изгаряне на калории, тъй като хората, които спят в по-студените стаи, изгарят 75 калории повече от тези, които спят в добре отоплена стая.

5. Повишава самочувствието ни

Интересен факт е, че колкото повече време прекарваме без дрехи, толкова по-бързо приемаме собствените си тела. Така че спането без дрехи влияе на самопреценката ни благоприятно, оставяйки чувство на увереност.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама