6 неща, които всички жени трябва да знаят за менопаузата


6 неща, които всички жени трябва да знаят за менопаузата
Снимка: iStock/Guliver

Оказва се, че много съвременни жени все още не са запознати със спецификите на менопаузата (въпреки че около шест хиляди жени влизат в нея дневно). Като се има предвид, че лекарите в повечето медицински училища получават средно само няколко часа обучение по менопауза, тази празнина в информацията, за съжаление, се увеличава. Притеснително е, че повечето жени дори не знаят кога настъпва, мислейки си, че имат достатъчно време пред себе си, докато минат 50 години. Ето защо днес ще си поговорим за менопаузата.

Капкова IV терапия: Хит сред звездите, но има ли рискове?

1. Разликата между перименопаузата и менопаузата

Процесът на перименопауза обикновено започва в средата (понякога и в началото) на 40-те и продължава от 4 до 8 години. Годините, водещи до менопаузата, са периодите, когато менструацията ви става непостоянна, тялото ви започва да се променя леко. Обикновено се случва в средата на кариерата ви, когато отглеждате деца, грижите се за родител, така че всъщност не мислите за това. Симптомите обаче могат да създадат един хормонален път, който може да бъде нестабилен като пубертета.

2. Има широка гама от симптоми

Всеки знае за горещите вълни, но има толкова много различни симптоми: чупливи нокти, замаяност, неравномерен сърдечен ритъм, „мравучкане“ и т.н. Ако не знаете какви са симптомите, не можете да ги свържете с това, което ви се случва, нито пък да ги изпреварите. Перименопаузалната депресия също е едно от трите хормонално свързани състояния – тя много наподобява следродилната.

3. Нормализирането на разговорите е от съществено значение

Повечето жени дори не са запознати със семейната история на менопауза, защото никога не са разговаряли за това със своите майки и баби. За да може дискусията около менструацията наистина да се отвори, тя трябва да се разглежда като друга телесна функция. Сексът в 70% от случаите започва да става болезнен, затова вместо да избягвате партньора, поговорете с него.

4. Вашата рутина за красота ще се нуждае от промяна

Всички ваши обичайни продукти ще спрат да работят. На повечето жени им се налага изцяло да преработят бюти рутината си, защото кожата започва да става наистина чувствителна и реактивна. Не е лоша идея да включите повече масла за кожа, пептиди и нисък процент ретинол. Разбира се, слънцезащитният фактор е по-важен от всякога, защото „благодарение на“ хормоналните промени, кожата става склонна на пигментации.

5. „Флаш“ периодите са реални

Подобно на онази сцена в „Просто ей така...“, където Шарлот има „флаш“ период в чифт бели панталони, менструалното кървене може да стане непостоянно. Дори да сте били лишени от цикъл няколко месеца, то може да дойде изненадващо, без обичайния ПМС и да прилича на кръвоизлив.

6. Много симптоми са временни

Симптомите могат да бъдат управлявани, особено ако говорите с някого за тях. Някои жени преминават през менопаузата без никакви симптоми, но за всички тези, които изпитват тежестта им, има надежда. Полин Маки от Чикагския университет, която от години изучава менопаузата и когнитивните способности, вярва, че мозъчната мъгла и проблемите с паметта са нормално преживяване през менопаузата и след това изчезват.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама