Всичко, което трябва да знаете, ако сте бременна с близнаци


Всичко, което трябва да знаете, ако сте бременна с близнаци
Снимка: iStock/Guliver

Ако чакате близнаци, дръжте се, защото това ще е едно от най-предизвикателните, променящи живота и прекрасни преживявания, които ще ви се случи някога. И макар на моменти да се чувствате сякаш сте се качили на влакче на ужасите, не сте сами. В крайна сметка, създаването на едно същество е достатъчно трудно за вашето тяло, а какво ли остава за две. Ето кои са най-характерните особености на двуплодната бременност.

1. Гаденето и умората са двойни

Не всички жени имат сутрешно гадене, но определено всички страдат от ужасна умора в първия триместър. Може да ви се доспива в най-невероятни часове или на най-непривични места, но стиснете зъби, защото това ще отмине след около 6 седмици. Бъдещите мами, които отглеждат две бебета в себе си, страдат от двойно завишени хормони в сравнение с бременните с едно дете.

2. Качването на килограми е важно

Има някои жени, които при бременност качват съвсем символични килограми – между 3 и 7, особено ако са на някаква диета по медицински причини. Ако чакате близнаци, то трябва да сте подготвени, че напълняването няма да ви се размине. Голяма е вероятността и да трябва да пиете протеинови шейкове, за да могат бебетата да наддават по-бързо.

3. Коремът ви ще е наистина голям

Не си представяйте бременността с две деца като по филмите – приятно заоблено коремче и почти никакви физически затруднения до края на бременността. Истината е, че още в 6-ти месец ще се чувствате огромни, защото теглото на бебетата, които износвате, ще е равно на напълно доносено бебе в края на 9-ти месец.

4. Подгответе се за преждевременно раждане

Изключително малък е процентът на двуплодните бременности, които достигат до термин. Това е и причината те да се водят „високорискови”. Общо взето, след навлизането в последния триместър трябва да сте готови по всяко време и да се пазите много.

5. Бебетата растат различно

Със сигурност преди всеки преглед се притеснявате колко са наддали вашите бебета. Съвсем нормално е да има разминавания в грамажите, така че не го приемайте като нещо лошо. В крайна сметка, по-ниското тегло не означава по-лошо развитие на важните органи.

6. Еднояйчните близнаци имат еднакво ДНК, но не и еднакви пръстови отпечатъци

Знаем, че еднояйчните близнаци имат много общо помежду си – създадени са в една оплодена яйцеклетка, която се разделя на две, имат еднакъв генетичен произход и в резултат на това имат еднакво ДНК. Дори облечени с различни дрехи, за много хора е трудно да ги различат. И въпреки това има едно нещо, което ги различава – пръстовите отпечатъци.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама