Ако страдате от безсъние, е време да промените някои от навиците си


Ако страдате от безсъние, е време да промените някои от навиците си
Снимка: iStock/Guliver

Сънят е ключът към здравето, доброто настроение, свежия външен вид, работоспособността и много други неща, без които е трудно да оцелеем в този модерен свят. И така, как да помогнете на тялото ви да се рестартира на "сто процента" след нощта? Основното е да знаете кои са причините за безсънието.

Хапвате точно преди лягане

Да, лягането на гладно означава безсъние и това е факт. Но още по-лошо е, ако ядете точно преди сън. Можете да приемате пълноценна храна не повече от три часа преди лягане, а ако усетите глад по-късно вечерта, по-добре е да хапнете малко плод или парче сирене.

Спите на много топло

Изглежда, че топлината е комфорт. Да, но не и за съня. Когато стаята ви е твърде топла или по-лошо - задушна – не се изненадвайте, че няма как да заспите. Оптималната температура за сън е в границите от 12 до 23 градуса. В по-студено помещение ще замръзнете, а в по-топло, ще ви е задушно и няма да можете да заспите.

Работите прекалено много

Прекомерният умствен или физически стрес през деня е враг на пълноценния сън. Всичко това  води до факта, че сънят ви е нарушен и вие не може да си починете добре. А по този начин вашата производителност пада. Това е порочен кръг, от който човек може да се измъкне  само с усилие на волята: напуснете ли работа, забравете за офисните задачи и си почивайте повече.

Пиете алкохол

Една чаша червено вино вечер може дори да е полезна. Но като цяло алкохола, дори и в малки количества, пречи на съня. А ако прекалите, това ще доведе и до лоши последици на сутринта. Затова е по-добре да се пие чай от лайка или мента с мед, отколкото алкохол.

Спите през деня

За да компенсирате липсата на сън, вие може би се опитвате да  спите повече през деня или уикенда. Но това определено не е полезен и може да ви причини главоболие и нарушени ритми. Ако се чувствате много изморени, направете си почивка за не повече от 15-20 минути, което е достатъчно, за да се отпуснете. Така нямате време да изпаднете във фазата на дълбок сън и няма да имате проблем.

Гледате телевизия/филми преди сън

Вместо филм, прочетете книга, преди да си легнете, но нека да е някоя приятна, лека, без остър сюжет. Спрете да гледате видеоклипове и новини, точно преди сън.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама