Дар от боговете: Тези храни намаляват холестерола и риска от сърдечни заболявания


Дар от боговете: Тези храни намаляват холестерола и риска от сърдечни заболявания
Снимка: iStock

Изборът на храна играе ключова роля във всеки аспект на нашето здраве. Това е особено вярно, когато става въпрос за нашето сърце, тъй като храните, които ядем, могат да ни помогнат да поддържаме оптимални нива на холестерол и дори да намалят риска от сърдечни заболявания. Някои от най-добрите варианти са здравословните въглехидрати.

Вижте още: Бомба от витамини: 5 пролетни зеленолистни зеленчуци, които трябва да консумирате

Въпреки че мнозина свързват въглехидратите с отрицателни последици за здравето, някои видове въглехидрати всъщност могат да бъдат невероятно полезни за сърдечно-съдовото здраве.

Диетологът София Търнър за "Sheefinds" откри три храни, които са чудесни за здравето на сърцето ни и дори могат да намалят холестерола и риска от сърдечни заболявания.

Овесени ядки

Чаша овесени ядки е не само вкусна и универсална, но има и многобройни ползи за цялото тяло. Може да бъде особено полезно за тези, които искат да намалят холестерола.

"Овесените ядки съдържат разтворими фибри, наречени бета-глюкан, които помагат за понижаване на нивата на LDL холестерол. Бета-глюканът образува гелообразно вещество в храносмилателния тракт, което се свързва с холестерола, предотвратявайки неговото усвояване в кръвния поток," обяснява диетологът София Търнър.

Тя отбелязва, че редовната консумация на овесени ядки може да помогне за понижаване на нивата на LDL („лош“) холестерол, като същевременно поддържа нашия HDL („добър“) холестерол. Всичко това може да допринесе за по-здраво сърце и по-нисък риск от заболяване.

Ечемик

Подобно на овеса, ечемикът съдържа бета-глюкан, който образува гелообразно вещество, което се свързва с холестерола в храносмилателната система, намалявайки неговото усвояване. Като пречи на усвояването на холестерола, ечемикът помага за понижаване на нивата на LDL холестерол“, казва Търнър.

Вижте още: 8 често срещани симптома на дефицит на важния витамин B12

Тя посочва, че високото съдържание на фибри в ечемика насърчава ситостта и помага при контрола на теглото, като помага за подобряване на нивата на холестерола и здравето на сърцето. Освен това е вкусна добавка към супи, яхнии и салати.

Бобови растения

Бобовите растения като боб, леща и нахут са мощни храни, които определено трябва да включим в хранителния си режим, особено ако искаме да поддържаме сърцето си здраво и да понижим холестерола си. Търнър обяснява, че разтворимите фибри в бобовите растения помагат за понижаване на LDL холестерола, като спират абсорбцията му в червата.

Редовната консумация на бобови растения под различни форми, като супи, салати или гарнитури, може да допринесе за подобряване на нивата на холестерола и цялостното здраве на сърцето.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама