Диетолог: Няма средиземноморска диета с ниско съдържание на мазнини


Диетолог: Няма средиземноморска диета с ниско съдържание на мазнини
Снимка: iStock

Калоричните напитки и голямото количество месо в храната са често срещани грешки при спазването на средиземноморската диета, казва Елена Паравантес, диетолог от Гърция. Често срещаните погрешни разбирания за правилното хранене тя изброи в разговор с Insider.

Освен това диетологът отбеляза, че задължително правило на средиземноморската диета остава добавянето на много зехтин към почти всяко хранене. "Не съществува такова нещо като средиземноморска диета с ниско съдържание на мазнини. Нуждаете се от мазнини, особено от зехтин, за да си набавите хранителни вещества и енергия", каза Паравантес.

Диетоложката обясни, че много хора изопачават основните принципи на средиземноморската диета. Например прекалено честото ядене на месо, което е разрешено, но не е основен елемент в диетата. Паравантес обясни, че при класическата средиземноморска диета бяло месо се яде веднъж седмично, а червено - веднъж месечно. През останалите дни тя препоръчва да се приготвят зеленчуци, а към тях могат да се сервират сирене и хляб, за да бъдем сити.

Друга грешка, на която Паравантес обърна внимание, е консумацията на калорични напитки. Тя обясни, че в средиземноморската диета са допустими само черно кафе, билков чай, вода и вино. Също така, според диетоложката, този режим на хранене елиминира почти всички, освен най-леките закуски, тъй като основните хранения са много засищащи. "Ако трябва да закусвате, опитайте пресни плодове, сушени плодове или ядки", съветва Паравантес.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама