Диетолог: Стига с тази истерия по глутена


Диетолог: Стига с тази истерия по глутена
Снимка: iStock/Guliver

Кристи Брисет е известен блогър, диетолог, хранителен експерт и президент на сайт за здравословно хранене. Съвсем наскоро тя написа статия, чийто фокус е така популярната последно време диета без глутен, която е публикувана на уебсайта на Chicago Tribune. В нейния Twitter има много публикации за това как да се храните правилно, рецепти и практически препоръки. Ето какво написа тя в своя материал:

„По темата с безглутеновото хранене има прекалено много шум и дезинформация. Наскоро публикувано проучване на учени от Харвард привлече много внимание с някои много драматични заглавия. Например, фактът, че отказът от глутен може да доведе до развитие на коронарна болест на сърцето. И въпреки че няма нищо новаторско в резултатите от проучванията, самите заглавия изглеждат дори плашещи: „Ако искате да избегнете сърдечни проблеми, не си и помисляйте да се откажете от глутена“ и „Безглутеновата диета е противопоказна милиарди хора."

След като прегледах резултатите от изследването, не мога да кажа със сигурност дали има връзка между глутена и развитието на сърдечни заболявания. Един от етапите на изследването беше попълването на въпросник за честотата на консумация на определени храни. В проучването са участвали повече от 100 мъже и жени: процентът на тези, които са имали сърдечни проблеми и в същото време не са консумирали глутен, е малък. Всичко, което учените са открили, е статистически значима тенденция към по-нисък риск от сърдечни заболявания с повишен прием на глутен.

Отдавна е известно, че пълнозърнестите храни намаляват риска от сърдечни заболявания. Знаем също, че най-малко 8% от американците получават препоръчителното количество пълнозърнести храни на ден, така че изключването на влиянието на храните, съдържащи глутен от статистическия модел, е подвеждащо. Твърдението, че общият прием на глутен като цяло е здравословен за сърцето, изкривява тези резултати.

Яденето на повече пълнозърнести храни вместо рафинирани зърна е добър ход за сърцето, а дали те съдържат глутен или не, зависи от вас. Също така твърдя, че сега, когато безглутеновите пълнозърнести храни (просо, киноа и елда) са по-широко достъпни, твърденията, че безглутеновите диети с ниско съдържание на пълнозърнести храни са по-добри, не са верни.

Познавате ли хора, които се кълнат, че се чувстват по-добре, след като са премахнали глутена от диетата си? През 2013 г. почти 30% от възрастните в САЩ са се опитали да намалят или откажат генерално глутена. А през 2012 г. целиакия е била диагностицирана само при 0,7% от населението.

И така, кой съставлява тази голяма група от хора, които живеят без глутен, но нямат целиакия? Някои хора се обръщат към този начин на живот, за да отслабнат или защото смятат, че това е по-здравословен начин на хранене. Но има непрекъснато нарастваща група от хора, които имат така наречената „чувствителност към глутен”, и научната общност не е единодушна как да го идентифицира, диагностицира и лекува.

Симптомите на неклетъчна чувствителност към глутен могат да включват храносмилателни симптоми като болка и подуване на корема, диария, запек или по-общи симптоми като главоболие, умора, депресия, болки в ставите и кожни обриви. Но тъй като няма биомаркер, който да идентифицира чувствителността към глутен, диагностицирането му е трудно.

Като диетолог това ме притеснява. Алергиите към пшеница, синдромът на раздразнените черва или друга хранителна чувствителност могат да бъдат причина за неразположение след консумация на продукти, съдържащи глутен.

Смятам, че идеалното хранене е различно за всеки човек, а истерията покрай глутена е излишна. Някои от моите клиенти се чувстват страхотно на безглутенова диета, но с високо съдържание на животински протеини, здравословни мазнини и зеленчуци, докато други ядат повече растителна храна, включително пълнозърнести храни и боб. Нутригенетиката, науката за взаимодействието между нашите гени и храненето, е нова област, която скоро може да даде повече отговори.

Един от основните виновници за наддаването на тегло и чувството за умора е диета с високо съдържание на рафинирани зърна, калории, но с ниско съдържание на хранителни вещества. Ключът е разнообразна, богата на хранителни вещества диета – без значение дали консумирате глутен, или не.”

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама