Дори не сте подозирали за тези ползи от авокадото


Дори не сте подозирали за тези ползи от авокадото
Снимка: iStock

Авокадото е любимо на все повече хора. Освен, че е много приятно на вкус, то засища добре и потиска глада. Затова всеки, който има излишни килограми, би могъл да го използва като здравословна алтернатива.

„Дълго време мазнините се приемаха за основната причина за затлъстяването. През последните години обаче въглехидратите привлякоха вниманието заради ролята си в регулирането на апетита и контрола на теглото", твърди д-р Брит Бъртън-Фриман (Център за изследване на храненето, Технологичен институт, Илинойс).

Вижте още: Това е една от най-полезните билки

За авокадото трябва да знаете още, че:

То е една от малкото храни, естествено съдържаща големи количества витамини С и Е, които си взаимодействат за увеличаване на антоксиданти в тялото. Това забавя натрупването на холестерол в артериите и намалява риска от инфаркт или инсулт.

Помага за сваляне на инсулина и намалява колебанията на кръвната захар, което ограничава риска от диабет и сърдечносъдови болести, а полезните мазнини и фибри в него допринасят за чувството на ситост.

Бори се с рака чрез високата си концентрация на определени видове каротеноиди. Те са антиоксиданти, които се намират в периферията на плода (където е тъмнозелено) и вече е ясно, че способността на тялото да ги абсорбира зависи до някъде от наличието на мононенаситените мазнини в авокадото.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не приемайте себе си твърде сериозно. Знайте кога да се присмеете на себе си.

Холи Бери

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама