Ето как куркумата може да повлияе на лекарствата ви и за кого е опасна


Ето как куркумата може да повлияе на лекарствата ви и за кого е опасна
Снимка: Pexels

Куркумата се използва в традиционната медицина в Югоизточна Азия от хиляди години. Доказано е, че активното съединение на куркумата - куркумин, има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Вижте още: След като научите това, никога няма да изхвърлите костилката от авокадо 

В допълнение, изследванията показват, че тази подправка е от полза за сърцето, червата и мозъка и може да подобри инсулиновата чувствителност.

Как действа куркумата на лекарствата?

Въпреки че добавките на основата на куркума могат да имат обещаващи потенциални ефекти, техните взаимодействия с някои лекарства могат потенциално да донесат повече риск, отколкото полза.

Антикоагуланти/антитромбоцитни лекарства

Според преглед от 2020 г. в списание Frontiers in Pharmacology, куркуминът има леки антикоагулантни свойства, които могат да доведат до намалена способност на тялото да съсирва кръвта, пише „Eating Well".

Комбинирането на добавки от куркума с лекарства за разреждане на кръвта като аспирин и други подобни може да увеличи шансовете за кървене или синини.

Стомашно-чревни лекарства

Добавка на основата на куркума може да повиши нивата на стомашната киселина, като същевременно пречи на ефективността на антиацидите, ако ги приемате. Експертите казват, че антиацидите трябва да действат обратно на ефекта на куркумата.

Комбинирането на добавки с куркума може да направи тези лекарства по-малко ефективни при лечението на киселинен рефлукс или язви и може да причини дискомфорт.

Лекарства за понижаване на кръвната захар

Куркумата може да има подобни понижаващи кръвната захар ефекти като лекарствата за диабет.

Въпреки че ниските дози и кратките периоди на употреба на куркумин може да не доведат до вредни резултати, както е отбелязано в проучване от 2021 г., куркуминът може да засили ефективността на лекарствата за диабет.

Следователно приемането на добавки от куркума с лекарства за диабет може да увеличи риска от хипогликемия и се препоръчва да говорите с Вашия лекар преди употреба.

Кои хора трябва да избягват добавките с куркума?

Докато куркумата като хранителна съставка и подобрител на вкуса обикновено е безопасна за консумация, добавките на базата на куркума не са за всеки.

Хората с определени здравословни проблеми или състояния трябва да избягват приема на добавки с куркума, включително:

Вижте още: 5 хранителни добавки, които са еликсир на младостта

Хора с кръвни заболявания: Куркумата може да повлияе на способността на кръвта да се съсирва.

Хора, които се подготвят за операция: Куркумата може да разреди кръвта, ще трябва да спрете приема на добавки с куркума преди планираната операция, за да избегнете усложнения. Говорете с Вашия лекар кога да спрете приема на тази добавка.

Хора с диабет или хипогликемия: Куркуминът може да понижи кръвната захар, говорете с Вашия лекар, ако приемате определени лекарства за понижаване на кръвната захар или лекувате хипогликемия, преди да вземете някакви добавки.

Хора с недостиг на желязо: Въпреки че изследванията са ограничени, според доклад от 2019 г., куркумата може да се свърже с желязото в червата и да повлияе на усвояването му.

Хора с проблеми с жлъчния мехур: Ако имате проблеми с жлъчния мехур, приемането на куркума може допълнително да усложни проблема. Куркумата съдържа оксалати, които могат да стимулират контракциите на жлъчния мехур и да увеличат развитието на камъни в жлъчката.

Хора с проблеми с камъни в бъбреците: оксалатът в куркумата може също да се свърже с калция, увеличавайки шанса за образуване на камъни в бъбреците.

Бременни и кърмещи жени: Бременните или кърмещите жени не трябва да приемат добавки с куркума по време на бременност или кърмене, тъй като няма достатъчно изследвания, които да показват, че е безопасно.

Хора, алергични към куркума, джинджифил и кардамон: Тези три подправки принадлежат към едно и също семейство джинджифил. Следователно хората, чувствителни или алергични към някое от горните, трябва да избягват храни с куркума и да консумират добавки с куркума, за да предотвратят риска от алергични реакции.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама