Хранителните добавки, с които най-често злоупотребяваме, а не трябва


Хранителните добавки, с които най-често злоупотребяваме, а не трябва
Снимка: iStock/Guliver

По отношение на витамините и минералите мнозина от нас са на мнение, че в колкото по-големи количества ги приемаме, толкова по-добре. Но оказва се, че това съвсем не е така и важи най-вече за добавките.

Витамините и минералите могат да създадат проблеми и дори да се превърнат в отрова за тялото ни, когато ги приемаме във високи дози. Например, приемането на твърде много ниацин може да увреди черния дроб с течение на времето, докато приемането на твърде високи дози витамин В6 потенциално може да доведе до трайно увреждане на нервите.

Експертите споделят, че има няколко добавки, с които хората са склонни да прекаляват. Това може да стане особено опасно при използването на мастноразтворими витамини, които се натрупват в тялото. Водоразтворимите витамини се екскретират с урината, така че е по-малко вероятно да причинят здравословни проблеми, ако се приемат във високи дози.

Ако ежедневно приемате добавки, обърнете внимание на количеството на отделните витамини и минерали в състава им. С някои от тях определено не трябва да се прекалява.

Витамин С

Препоръчителната дневна доза витамин С е 90 милиграма за възрастни мъже и 75 милиграма за възрастни жени.

Професор Анджела Хоули, споделя, че повечето хора си набавят това количество чрез плодове и зеленчуци.

Въпреки че е водоразтворим, витамин С и рядко оказва токсичен ефект, но високите дози от него могат да причинят някои неприятни ефекти, засягащи стомашно-чревния тракт, като гадене, повръщане, диария и конвулсии. При дози от 6 грама на ден, витамин С може дори да предизвика мигрена.

Между другото, все още не е ясно дали добавките с витамин С са толкова полезни за организма, колкото приемането му чрез храната.

Пробиотици

През последните години много се шуми около пробиотиците и причината за това е основателна: тези живи бактерии и дрожди поддържат храносмилателната ни система в отлична форма. Въпреки това засега няма препоръчителна доза за ежедневен прием на пробиотиците, тъй като все още не са извършени необходимите изследвания.

Някои щамове пробиотици могат да се използват при определени здравословни проблеми и състояния, като запек, свързана с антибиотици диария и синдром на раздразнените черва.

При напълно здравите хора приемът на пробиотици чрез добавка може да бъде вреден и дори опасен. По-добре включете в менюто си естествените източници на пробиотични култури като ферментирали храни (кисели краставички, кисело зеле, мисо, темпе и кимчи), хляб от квас и млечни продукти като кефир и кисело мляко.

Типичните дози на добавките с пробиотик варират от 1 милиард до 10 милиарда единици, образуващи колонии (CFU). Приемането на повече от 10-20 милиарда единици само по себе си може да няма опасни странични ефекти, но може да причини дискомфорт, включително газове и подуване на корема.

Протеин

Тъй като повече проучвания свързват приема на протеини с мускулния растеж и отслабването, а диетите с ниско съдържание на въглехидрати като кето и палео стават все по-модерни, голяма част от хората приемат протеини във вид на добавки. Но консумацията им може да причини стрес за определени органи.

Нуждите от протеини могат да варират значително в зависимост от вашата възраст, пол, ниво на активност и фитнес цели, както и от други фактори. Нормата е скромните 0,8 грама протеин на килограм телесно тегло, което е само около 65 грама за човек с тегло 80 кг.

Изследванията показват, че излишният протеин, който не се използва от организма, може да натовари костите, бъбреците и черния дроб. 

Витамин А

Дневната доза витамин А, който помага на вашата имунна система и всички органи да функционират правилно, е 900 микрограма за мъже и 700 микрограма за жени.

Тъй като витамин А е мастноразтворим витамин, той може да се натрупа в тялото, ако прекалите с него. В случая се наблюдава хипервитаминозa, която се изразява с гадене, замаяност, болки в костите и ставите, главоболие и дразнене на кожата. Хроничната токсичност обикновено се проявява при продължителна употреба на витамини в дози, които надвишават препоръчителния дневен прием повече от 10 пъти.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама