5 знака, че организмът ви се нуждае от повече витамин С


5 знака, че организмът ви се нуждае от повече витамин С
Снимка: iStock/Guliver

Постоянна умора

Намаляване на енергията и постоянното усещане за изтощение – това са признаци на недостиг на витамин С. Тъй като умората е симптом на повече заболявания, не забравяйте да проследите точно кога и колко често изпитвате периоди на прекомерна умора.

Груба, неравна кожа

Тъй като витамин С участва в производството на колаген, който е протеин на съединителната тъкан на кожата ни, дефицитът му може да развие състоянието на кожата, известно като кератоза.

Според изследванията, това се дължи на образуването на груба кожа поради натрупването на кератин в порите. Това се проявява за около 3-5 месеца, поради недостатъчна консумация на храни и витамини.

Червени петна по кожата

Кожата, около която има косми, съдържа кръвоносни съдове, които зареждат тази област с хранителни вещества. Поради липса на витамини, тези съдове са увредени, което води до появата на ярки червени петна по кожата.

Бавно зарастване на рани

Тъй като образуването на колаген намалява по време на дефицит на витамин С, той забавя процеса на оздравяване на раната. При по-тежки случаи, когато ви липсват витамини, раните могат да се отворят отново, което увеличава риска от инфекция.

ЗДРАВЕТО Е НАЙ-ГОЛЯМОТО НИ БОГАТСТВО

Кървене на венците

Червените, подути венци, които често кървят, са друг знак за дефицит на витамин С. Тъканта на венците намалява, кръвоносните съдове започват да кървят по-често.

Не се притеснявайте, ако имате тези симптоми. Витамин С лесно може да си набавим от много храни, като портокали, ябълки и лимон, както и зеленчуци, като броколи и карфиол, които са богати на естествени източници на витамин С. Опитайте се да преосмислите храненето си и да изберете съответните витамини.

Пожелаваме ви здраве и дълголетие!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама