Изложба с кауза показва лицата на женското сърце (СНИМКИ)


Изложба с кауза показва лицата на женското сърце (СНИМКИ)
Снимка: ПР

Фотографската изложба "Лицата на женското сърце", дело на Катя Танева, ще бъде открита на 28 септември в галерия на открито на Столична община в парка пред НДК (в алеята до кино "Кабана").

Изложбата е част от XXVIII Световен конгрес по ехокардиография и мултимодална образна диагностика, който се провежда в София от 29 септември до 1 октомври, и има за цел чрез посланията на изкуството да повиши осведомеността за риска от сърдечносъдови заболявания сред жени, както и да насърчи превенцията. Изложбата е по идея на Асоциацията по сърдечносъдова образна диагностика с председател доц. д-р Красимира Христова и се реализира с подкрепата на Столична община.

Повече за изложбата

27 жени с различни професии, на различна възраст и етапи от живота, със своя лична история и личен мотив, застават пред обектива на Катя Танева. Жени, които попадат в рисковите групи за сърдечносъдови заболявания - жени по време на бременност, преди, по време и след менопауза, млади жени, жени, победили рака или се борят с рака в момента.

Художнички, спортистки, актриси, балерина, режисьорка, адвокатка, лекарки, преподавателки, психоложка, мениджърки, телевизионни водещи, ватманка, стюардеса са застанали пред обектива на фотографката. Сред участничките са проф. д-р Мариана Мурджева, ректор на Медицински университет-Пловдив; Венелина Николова, директор на 125 СУ „Боян Пенев“ в София; психологът Ани Владимирова; Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация; художничката и уредник на Галерията на БСХ - Долорес Дилова; Никол Андонова-Nikyoto, артист; моделът Кристин Илиева; прима балерината Марта Петкова; Златка Петкова - директор реклама Radioplay Media; Лили Дурева - мениджър клинични проучвания; Мая Пауновска, експерт дигитален маркетинг; кардиологът доц. д-р Красимира Христова; мамологът д-р Габриела Алексов.

Послания за грижа за сърцето отправят и Елка Русков, почетен консул на България в Сеатъл, САЩ; актрисите - Надя Дердерян, Койна Русева, Лара Златарева, Бойка Велкова, Диана Любенова, Анастасия Лютова, Таня Костадинова, Станислава Ганчева, Манал Ел-Фейтури; Катерина Борисова - режисьор и преподавател по ориенталски танци; Жасмин Маджид - предприемач; Рени Йотова, стюардеса в Bulgaria Air; Атанаска Гинчева, ватман в Столичен електротранспорт ЕАД.

Вижте още: Интересни факти за сърцето

За сърдечно съдовите проблеми при жените

На всеки 80 секунди в света една жена умира от сърдечносъдово заболяване. Статистиката сочи, че в България жените загиват по-често от сърдечносъдови заболявания. Погрешно е схващането, че сърцето на мъжете е по-уязвимо от женското. Жените са с по-висок риск за сърдечносъдово заболяване при следните състояния: усложнения при бременност, ранна менопауза под 45 г., синдром на поликистозните яйчници, системно възпаление, тютюнопушене, захарен диабет. Симптомите на инфаркт и инсулт не се разпознават при повече от 50% от жените.

Сърдечносъдовите заболявания при жените могат да бъдат преодолени – чрез изкуство и творчество, медитативни и дихателни практики, ранна диагностика, тренировки и промяна на начина на живот – повече движение, рационално хранене, контрол на артериалната хипертония, холестерола.

Вижте още: Хранене според кръвната група

За Катя Танева

Авторката Катя Танева живее в последните 12 години между Виена и Ню Йорк. Там организира изложби за съвременно изкуство в галерии и музеи по цял свят. Темата за жената вълнува фотографката и изложбата за женското сърце е като непосредствено продължение на предишния ѝ проект "Флуидността на жената".

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама