Какво се случва с тялото, ако ядете само банани


Какво се случва с тялото, ако ядете само банани
Снимка: iStock/Guliver

Факт е, че бананите са изключително полезни и консумацията им е от полза за голяма част от функциите в нашия организъм. С увеличаване популярността на така наречените монодиети, все по-голям интерес предизвиква отговора на въпроса какво всъщност ще се случи с тялото ни, ако всеки ден консумираме само банани.

Всъщност защо бананите са полезни?

Този плод се препоръчва най-вече на тези, които искат да отслабнат и да натрупат мускулна маса. Бананите съдържат два основни компонента - магнезий (насърчава растежа на мускулите) и калий, който е необходим за синтеза на енергия.

Фолиевата киселина, известна като витамин В9, съдържаща се в тези плодове, съдейства за подобряване на настроението и благосъстоянието, както и за укрепване на нервната система. Тя има способността да облекчава безпокойството и да излекува безсънието.

Вижте още: 4 билки, които трябва да присъстват в дома на всяка жена

Бананите оказват благоприятен ефект върху храносмилателна система. Те съдействат за регулиране на кръвната захар. Незрелите плодове, от които обикновено се приготвят плодови коктейли, са особено полезни, тъй като имат специфичен вкус в сурова форма.

Банановата диета е добра за тези, чиято хранене изобилства от нездравословни трансмазнини. Бананите са в състояние да намалят холестерола.

В допълнение, съдържащите се в тях вещества допринасят за усвояването на калция и за укрепване на защитната бариера на организма. Те притежават и антитуморни свойства.

Бананите са полезни за хора със сърдечно-съдови заболявания и проблеми със зрението. Поради голямото количество пектин, те активно извеждат токсините от тялото и регулират усвояването на мазнините.

Вижте още: Защо мъжете никога не трябва да носят телефона в джоба си

Полезна ли е банановата монодиета?

След като вече се запознахте с всички полезни свойства на бананите, вероятно вече сте на мнение, че банановата моно диета е изключително полезна. Все още не са проведени официални изследвания в тази област, въпреки че хора, които са подложили на подобен режим в продължение на 12 дни, твърдят че той е свързан с куп ползи.

Те отбелязват настъпилото подобрение в дейността на храносмилателната система и повишаване на издръжливостта на организма. Констатирано е и значително подобряване на състоянието на кожата.

Но експертите са категорични, че консумацията единствено на банани не може да обезпечи нормалното протичане на всички процеси в нашия организъм.

Защо НЕ можем да ядем само банани?

Тези плодове са източник на голям брой полезни вещества, необходими на тялото ни, но не всички важни задължителни компоненти присъстват в тях.

Учените са стигнали до извода, че бананите сгъстяват кръвта. Монодиетата може да доведе до образуване на съсиреци и запушване на кръвоносните съдове. Прекомерната консумация на банани е противопоказана при хора с чернодробни и бъбречни дисфункции, захарен диабет, тромбофлебит и прекомерно съсирване на кръвта.

Поради фибрите, които се съдържат в тях, дейността на храносмилателната система може да бъде нарушена, а в резултат на това се натрупват газове в червата.

При комбинацията на банан с вода или сок е възможно подуване на корема. Освен това усвояването на желязо и калций ще се влоши, което ще доведе до кислороден глад, намален имунитет, метаболитни нарушения, загуба на сила, повишена чупливост на костите. И с течение на времето не е изключено да се прояви алергия към бананите и тялото да ги приема като алерген.

Банановата монодиета не се препоръчва за повече от 3 дни. В противен случай, ако консумирате единствено банани, тялото ви ще бъде лишено от жизненоважни компоненти. Това може да доведе до сериозни последствия за здравето ви.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат. Ето защо те не получават това, което искат.

Мадона

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама