Медицински пробив: За първи път трансплантираха матка


Медицински пробив: За първи път трансплантираха матка
Снимка: iStock

Във Великобритания успешно бе извършена първата трансплантация на матка. Жена на 40 години, която вече има две свои деца, дари утробата си на 34-годишната си сестра. Британските медии пишат, че това е огромен медицински пробив в полза на всички жени, които имат репродуктивни проблеми.

Вижте още: Експерти: Тези хора не трябва да консумират кефир

Жената, която е омъжена, страда от рядък синдром – недоразвита матка.

В сложната операция по отстраняване на матката от донора и имплантиране на сестра ѝ са участвали два екипа и осем хирурзи, които са работили в съседни операционни. Въпреки че трансплантацията отнела повече време от планираното, тя преминала добре и имплантираната матка е напълно функционална.

За 34-годишната жена, която е получила матката, това е истински подарък, така че тя ще се опита да забременее със замразените си ембриони, защото яйчниците ѝ през цялото време са произвеждали яйцеклетки, независимо от проблема.

Един от хирурзите, извършили трансплантацията, каза пред "Дейли Мейл", че има "над 80 процента" шанс за успешна бременност.

"Всяко бебе, което се роди, ще се роди с цезарово сечение на 37 седмица, за да се намали натискът върху дарената матка - и тогава майката има избор дали да запази матката за друга бременност, или да я премахне", обясниха лекарите.

Вижте още: 3 съвета за здравето от 91-годишната дъщеря на лечителя Петър Димков

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама