Най-големите митове за слънцезащитата


Най-големите митове за слънцезащитата
Снимка: Istock

В това дъждовно време ни е трудно да мислим за море, камо ли за слънцезащита, но истина е, че слънцето, което се появява от време на време, е доста опасно. Не само защото то е основна причина за появата на бръчки, но и заради редица здравословни проблеми, които може да ни причини. 

Вижте още: Накиснете розмарин в зехтин и ще се изумите от ефекта

Всеки дерматолог ще ви каже, че от месец май нататък е препоръчително да използвате крем с UV фактор, преди да излезете навън, тъй като понякога най-лошите изгаряния получаваме в града, а не на плажа.

Днес ви представяме най-големите митове за слънцезащитата.

1. Колкото по-висок фактор използвате, толкова по-дълго ви пази

Много хора смятат, че ако преди плажа се намажат еднократно с висок фактор слънцезащитен крем, той ще ги пази часове наред. Истината е, че след едно влизане във водата или дори по-дълго седене на шезлонга слънцезащитният ви крем остава, но във водата или на хавлията ви. Специалистите препоръчват да го нанасяте на всеки час и половина, прекаран на плажа, а ако сте били във водата, веднага след като излезете от нея.

Вижте още: Гладувате, а не отслабвате, ето каква е причината

2. Слънцезащитният крем е чадър

Друг мит е, че веднага след като нанесете слънцезащитния крем, той започва да ви пази така, както когато завали дъжд и разтворите чадъра. За да може да се задействат UV факторите на крема, трябва да го нанесете 20 минути, преди да се изложите на слънчевите лъчи.

3. Не се изгаря на облачно време

Най-лошите и опасни изгаряния се получават през облачните горещи летни дни, когато хората смятат, че щом слънцето не се вижда, значи не е опасно. Ако сте решили да отидете на плаж през мрачен ден, задължително се намажете със слънцезащитен крем така, както го правите и в най-слънчевите дни.

4. Солариумът ви подготвя за слънцето

Доскоро имаше една много опасна мода, а именно ударно да се посещава солариум два месеца преди плажа, защото така се подготвяла кожата за слънцето. Този мит най-вероятно е измислен от собственик на соларно студио, тъй като всеки дерматолог ще ви каже, че това е едно от най-вредните неща, които може да направите за кожата си.  

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама