Няма да повярвате до какво води галенето на кучета


Няма да повярвате до какво води галенето на кучета
Снимка: iStock

Кучетата са най-добрите приятели на хората от векове, затова не е изненада колко благотвотрно влияние оказват те върху човешката психика. Учени от университета на Вирджиния, САЩ, са установили, че галенето на кучета помага още за повишаване на имунитета.

Авторите са анализирали данните от предишни изследвания и са стигнали до извода, че краткотрайното общуване с кучета влияе благоприятно върху състоянието на човешкия организъм.

Вижте още: Проучване доказа, че бебетата харесват изобразително изкуство

Така например нивото на хормона на стреса кортизол спада при хората само за 5-20 минути в компанията на куче. Изследователите освен това са отчели повишаване на нивото на окситоцина - хормон, който спомага за доброто настроение. Това допринася за подобряване на имунитета и здравето на нервната система. Нещо повече, същото се случва и при питомците.

Притежаването на куче е свързано и с подобрено сърдечно здраве, повишена физическа активност и по-добро психическо благополучие: домашният любимец осигурява компания и източник на постоянство в живота, и кара стопаните си да се чувстват обичани.

Авторите на настоящото изследване планират в бъдеще да направят допълнителни проучвания, за да докажат заключенията си в по-големи извадки.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Когато целият свят мълчи, дори един глас става могъщ.

Малала Юсуфзай

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама