Няма да повярвате за какво помага чубрицата


Няма да повярвате за какво помага чубрицата
Снимка: iStock

Чубрицата е една от най-хранителните и ароматни билки, култивирани в много региони по целия свят, с многобройни предимства на здравето. Тя е страхотна добавка към много ястия. Благодарение на различни видове витамини, минерали и хранителни вещества, присъстващи в чубрицата, тя се превръща в една от най-полезните билки. Ето и кои са основните ползи на подправката:

Чубрицата помага за предотвратяване на риска от рак

Благодарение на високото количество антиоксидантни съединения, съдържащи се в чубрица, като витамин С, полифенолни флавоноиди, тя е много полезна за цялостното ни здраве и също така помага да се предотвратят различни видове рак. Антиоксидантът помага в борбата срещу свободните радикали и ги неутрализира, така че те да не създадат окислително увреждане на нашите здрави клетки. Тези свободни радикали са основната причина за различни видове рак, като рак на дебелото черво, рак на простатата и др.

Чубрицата подпомага храносмилането

Подправката съдържа голямо количество диетични фибри и много полезни витамини, като по този начин подпомага храносмилането. По този начин предотвратяват риска от различни видове проблеми, свързани с храносмилането, като запек, газ, подуване, храносмилателни язви и т.н. Чубрицата също така има антибактериални и антисептични свойства, които предпазват храносмилателната система от чужди нашественици, като бактерии и вируси.

Чубрицата подсилва имунната система

Билката е много богата на витамин С и витамин А, които са много полезни за цялостното ни здраве и също така стимулират нашия имунитет. Витамин С и витамин А съдържат антиоксидантни свойства, които помагат за борбата срещу свободните радикали и предотвратяват окислително увреждане на нашите здрави клетки. Витамин С също помага за увеличаване на производството на бели кръвни клетки, като по този начин спомага за подсилване на имунната система. Доказани са различни проучвания, че потреблението на чубрица редовно може да попречи на риска от различни видове общи заболяване, като настинка, треска, кашлица, грип и други.

ЕТО КОИ СА СТРАХОТНИТЕ ПОЛЗИ НА ДЖИНДЖИФИЛА

Чубрицата намалява кръвното налягане

Благодарение на наличието на калиев компонент в чубрицата, тя е много полезна, като понижава кръвното налягане и предотвратява различни видове проблеми, като хипертония. Калият действа като вазодилатор, което означава, че намалява напрежението от кръвоносните съдове и осигурява гладко преминаване към кръвта през артериите, като по този начин намалява налягането от сърдечно-съдовата система и кръвното налягане.

Чубрицата детоксикира тялото

Доказани са различни проучвания, че чубрицата е диуретик в природата, като помага за насърчаване на уринирането в нашето тяло, което е много полезно за нашите бъбреци и черния дроб.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама