Ноктите на краката издават висок холестерол


Ноктите на краката издават висок холестерол
Снимка: iStock/Guliver

Високият холестерол е болестно състояние, което засяга около 60% от възрастните, но милиони хора изобщо не подозират, че страдат от него. Въпреки че често липсват очевидни симптоми, има един предупредителен знак, за който трябва да се внимава - и той е свързан с пръстите на краката, установиха учени, цитирани от "Мейл онлайн".

4 неща, които се случват с кожата ви по време на менопауза

Високият холестерол, при който кръвта съдържа твърде много мастно вещество, наречено холестерол, може да причини т.нар. “периферна артериална болест” (ПАБ). След проучване, ръководителят на екипа - д-р Сами Фирози, консултант кардиолог в лондонската клиника “Харли стрийт”, обяви, че ПАБ може да доведе до чупливост или бавен растеж на ноктите на краката. Ако пациентите забележат поне един от тези два обезпокоителни симптома, трябва да се консултират незабавно с лекар.

При ПАБ в артериите се натрупва мастна плака, водеща до атеросклероза, която ограничава притока на кръв към краката.

Известна още като периферна съдова болест (ПСБ), ПАБ може да доведе до лошо кръвообращение на ноктите на краката, което означава, че няма достатъчно кислород или хранителни вещества, които да стимулират растежа и здравината на ноктите.

Въпреки че заболяването може да се прояви във всеки кръвоносен съд, според Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ то е най-често срещано в краката.

Други симптоми на ПАБ, за които трябва да се следи, са косопад по краката, изтръпване или слабост на краката, незарастващи рани и лъскава кожа. Кожата може също така леко да промени цвета си, като стане по-бледа от обикновено.

Холестеролът е жизненоважен за нормалното функциониране на организма, включително за изграждането на клетките и производството на хормони като естроген и тестостерон. Прекалено голямото му количество обаче може да блокира кръвоносните съдове и да повиши риска от инфаркт, инсулт и образуване на кръвни съсиреци. Високите му нива се дължат главно на консумацията на мазна храна, недостатъчно движение, наднормено тегло, тютюнопушене и употреба на алкохол, но могат да се срещат и наследствено в семейството.

Самото състояние обичайно няма симптоми и може да се открие само чрез кръвен тест.

Холестеролът се произвежда в черния дроб и се пренася в кръвта с помощта на белтъци и най-общо се разделя на два вида. Липопротеините с висока плътност (HDL) пренасят холестерола от клетките до черния дроб, където той се разгражда или преминава като отпадък. Той се нарича “добър холестерол”. Лошият холестерол, липопротеинът с ниска плътност (LDL), пренася холестерола към клетките, като прекомерните му количества се натрупват в стените на артериите.

Диета с високо съдържание на животински мазнини като масло, преработено месо - например бекон, и палмово масло, може да повиши лошия холестерол.

Вижте още: 5 храни, с които ще свалите холестерола

Статините, група лекарства, които могат да намалят LDL, са един от основните начини за лечение на висок холестерол и се приемат от 7-8 милиона души в Обединеното кралство и 35 милиона в САЩ.

Според медиците обаче промените в начина на живот също могат да помогнат за намаляването му, като например консумиране на по-малко мазни храни, повече физически упражнения, спиране на тютюнопушенето и намаляване на алкохола.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама