Разберете дали страдате от дефицит на витамин D


Разберете дали страдате от дефицит на витамин D
Снимка: iStock/Guliver

Макар че повечето хора не знаят, но близо един милион души по света имат дефицит на витамин D. Това не трябва да се подценява, защото може да доведе до редица здравословни проблеми.

Ето защо е добре да обръщате внимание на сигналите, с които тялото ви алармира при затруднения:

1. Косопад или изтъняване на косата – това определено може да е признак, че страдате от дефицит на витамин D, тъй като той е ключов за клетките на кожата. С негова помощ те произвеждат кератин (протеин, нужен за здрава коса и нокти), при липса на който косата започва да пада и при жените, и при мъжете.

2. Нарушения в съня – те също могат да се получат при недостиг на витамин D поради ключовата му роля. Проучвания сочат, че дефицитът му може да доведе до безсъние или по-малко часове дълбок сън, а в някои случаи — дори и до сънна апнея.

Вижте още: Защо витамин Д е толкова важен за възрастни и деца

3. По-често боледуване – причината е способността на витамин D да помага на имунната система срещу вирусите. Дефицитът му автоматично увеличава риска от по-чести срещи с вируси и по-често разболяване. Увеличава се рискът от настинки, бронхити и дори пневмония.

4. Постоянно чувство на умора - проучване сред 480 души, оплакващи се от постоянна умора, е установило, че при всички има понижено количество на витамин D. Това е така, защото по-слабите кости създават усещане за умора.

Ето и по какъв начин може да си набавите витамин D в организма:

с храна — риба, яйца, червено месо, мляко;

с хранителни добавки — след консултация със специалист за необходимия дневен прием на витамин D.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама