Разкриваме тайните ползи за здравето на горския слез


Разкриваме тайните ползи за здравето на горския слез
Снимка: iStock

Горският слез (Malva sylvestris), познат и като обикновен слез, е растение, което често остава незабелязано в дивата природа. Тази универсална билка, с нейните нежни лилави цветя и сърцевидни листа, крие съкровищница от ползи за здравето, признати от векове в традиционната медицина.

Повече за горския слез

Горският слез, принадлежащ към семейство Malvaceae, е многогодишно растение, произхождащо от Европа, Северна Африка и Азия, но сега може да се намери по целия свят. Той е бил използван исторически в билковата медицина заради своите противовъзпалителни, антимикробни и омекотяващи свойства. Освен за медицински цели, е годен за консумация и може да добави хранителен тласък към различни кулинарни творения.

Вижте още: 5 добри начина да използвате магичната мощ на копривата

Хранителен профил

Той е богат на витамини А, С и Е, които са от съществено значение за поддържане на здрава кожа, зрение и имунна функция. Освен това съдържа минерали като калций, магнезий и калий, жизненоважни за здравето на костите, мускулната функция и сърдечно-съдовото здраве. Наличието на диетични фибри в слеза допринася за здравето на храносмилането.

Здравословни ползи от горския слез

1. Успокоява храносмилателни разстройства

Слезът традиционно се използва за облекчаване на различни храносмилателни проблеми, включително лошо храносмилане, запек и гастрит. Неговото слузесто съдържание образува защитен слой върху храносмилателния тракт, успокояващ дразненето и възпалението. Това свойство прави обикновения слез отлично средство за хора, страдащи от стомашно-чревен дискомфорт.

2. Противовъзпалителни свойства

Противовъзпалителните съединения в слеза, като флавоноиди и фенолни киселини, го правят ефективно лечение за намаляване на възпалението в тялото. Той е особено полезен при състояния като възпалено гърло, артрит и инфекции на пикочните пътища, като осигурява естествено облекчение на болката и подуването.

Вижте още: 4 начина да използвате глухарчето, за да сте по-здрави

3. Подсилва имунната система

Богат на антиоксиданти и витамини, слезът поддържа имунната система, като се бори с вредните патогени и намалява оксидативния стрес в тялото. Антимикробните му свойства предпазват и от различни инфекции, което го прави ценен съюзник през сезона на настинките и грипа.

4. Подпомага здравето на кожата

Слезът е благодат за здравето на кожата, благодарение на своите омекотяващи и противовъзпалителни ефекти. Може да се използва за лечение на редица кожни заболявания, включително екзема, акне и псориазис. Способността на билката да овлажнява и успокоява кожата я прави отлична съставка в естествени продукти за грижа за кожата.

5. Подпомага здравето на дихателните пътища

За тези, които се борят с дихателни проблеми, горският слез предлага глътка свеж въздух. Неговите отхрачващи свойства помагат за разхлабване на храчките и облекчаване на кашлицата, което го прави естествено лекарство за бронхит, астма и обикновени настинки.

Включване на горския слез във вашата диета

Въпреки че ползите за здравето от обикновения слез са обширни, включването на тази билка във вашата диета е изненадващо лесно. Може да се използва в салати, супи и чайове. Листата и цветята на обикновения слез добавят фин вкус и подхранват всяко ястие. Въпреки това е важно тази билка да се набавя от безопасни, незамърсени райони и да се консултирате с доставчик на здравни услуги, преди да я използвате за медицински цели

Потенциални странични ефекти и съображения

Въпреки че слезът е безопасен за повечето хора, някои може да получат алергични реакции. Също така е препоръчително да бъдете внимателни, когато консумирате слез, ако сте бременна, кърмите или имате специфично медицинско състояние. Консултацията със здравен специалист може да помогне за смекчаване на всички потенциални рискове.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама