Съветите на доц. Мангъров за домашно лечение на коронаваирус


Съветите на доц. Мангъров за домашно лечение на коронаваирус
Снимка: iStock/Guliver

Началникът на COVID отделението в Инфекциозна болница, доц. Атанас Мангъров, коментира методите, с които лекува своите пациенти, заразени с коронавирус. "Особеното при тази остра вирусна инфекция е, че острата ѝ фаза протича около две седмици. Това е период, в който се вдига температура, човек е неразположен, има болки в главата, кашлица, болки по мускули и стави", отбеляза доц. Мангъров. "Тоест човек трябва психически да се настрои, че през следващите 15-16 дни ще бъде болен. Това заболяване се обостря, затихва, след това отново се обостря. Най-тежката фаза е някъде между 10-я и 15-я ден", обясни доц. Мангъров в предаването "Студио Actualno".

"Ако се направи снимка или скенер към седмия или осмия ден, може да се види, че има двустранна бронхопневмония. Но това е вирусна пневмония. Тя не се лекува с антибиотик. Тоест - прибираш се вкъщи, настройваш се за това заболяване и започваш да пиеш колкото се може повече течности - чай или просто вода", каза Мангъров. Инфекционистът уточни, че лечението продължава с леки и течни храни под формата на различни видове супи - пилешка, телешка, супа топчета - без значение.

"Трябва да се храниш, въпреки че нямаш апетит, нямаш вкус, това е част от лечението, което не е само даване на хапчета. Третото нещо, вече като медикамент, трябва да пиеш някакъв антиагрегант - най-добре е това да бъде аспирин от 100 милиграма. Това се пие веднъж на ден", посочи инфекционистът. "И ако много ти е зле, много те боли главата, много ти е лошо, имаш болки по мускулите, можеш да пиеш някакво нестероидно противовъзпалително средство като парацетамол или ибупрофен или аналгин", заяви Мангъров.

4 НЕЩА, КОИТО ДА ПРАВИТЕ СЛЕД ПРЕКАРАН КОРОНАВИРУС

Той отбеляза, че смисъл от влизане в болница има само когато започва да се появява дихателна недостатъчност. "Това се случва в много малка част от случаите. Това нещо може да се обективизира, като се закупи от аптеката пулсоксиметър, който следи сатурацията. Когато тя падне под 90, човек започва да усеща, че не му достига въздух. Даването на кислород се налага тогава, когато сатурацията падне под 85. Но, вижте, това не са абсолютни стойности", заяви още доц. Мангъров.

ВИЖТЕ КАКВО ОЩЕ КАЗА ТУК!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама