Полезна информация за новите щамове на коронавируса


Полезна информация за новите щамове на коронавируса
Снимка: iStock/Guliver

В различни части на света се появяват нови варианти на коронавируса, по-заразни от оригинала, започнал пандемията. Учените изучават тези мутации, за да разберат какъв точно риск представляват, съобщава "Би Би Си".

Какви са тези нови варианти?

Загрижеността на експертите сега е фокусирана върху малък брой нови варианти на SARS-CoV-2:

- Вариантът, открит за първи път във Великобритания, който е станал доминиращ в голяма част от страната и се е разпространил в други 50 страни.

- Южноафриканският вариант, който също е открит в поне 20 други страни, включително Великобритания.

- Бразилският вариант.

Фактът, че са се появили нови варианти, не е изненадващ: всички вируси мутират, докато генерират свои копия, за да разпространят инфекцията.

В момента има много хиляди различни версии или варианти на COVID-19. Повечето разлики между тях не са важни. Няколко може дори да са вредни за оцеляването на вируса. Но други могат да го направят по-заразен или опасен.

НАЙ-ЧЕСТАТА ПРИЧИНА ЗА ЗАРАЗЯВАНЕ С КОРОНАВИРУСА

Колко сериозно е това?

Предполага се, че вариантите от Великобритания, Южна Африка и Бразилия са много по-заразни или лесни за предаване от предишните версии на вируса. И трите са претърпели промени в шип протеина. Това е частта от вируса, която се придържа към човешките клетки, за да влезе в тях и да се размножи. В резултат на това тези варианти изглеждат по-ефективни при заразяване на клетките и разпространение.

Експертите смятат, че британският вариант се е появил през септември и че може да е до 70% по-трансмисивен или заразен, въпреки че най-новото изследване, публикувано от Public Health England, изчислява, че тази стойност варира между 30% и 50%. Този вариант е, който предизвика най-новата карантина, все още в сила, в цялата страна.

Южноафриканският вариант се появи през октомври и има потенциално по-значителни промени в протеиновия скок, отколкото британския вариант. Той има една и съща мутация като последната, плюс две други, които според учените могат да повлияят на ефективността на ваксината. Един от тях може да помогне на вируса да избегне антителата, които нашата имунна система произвежда за борба с вируса.

Бразилският вариант се появи през юли и има три ключови мутации в протеина на шипа, което го прави подобен на южноафриканския вариант.

Ще действат ли ваксините срещу тези варианти?

Настоящите ваксини са създадени около старите варианти, но учените са уверени, че те все още ще работят за по-новите, макар и може би не толкова добре. Ваксините обучават тялото да атакува различни части на вируса. Обаче не тези участъци от протеина на шипа.

В бъдеще могат да възникнат различни варианти. Дори в най-лошия случай ваксините могат да бъдат преработени и модифицирани, ако е необходимо, за няколко седмици или месеци, казват експертите. Както при грипните ваксини, при които всяка година се дава нова в зависимост от циркулиращите грипни вируси, нещо подобно може да се случи и с коронавируса.

ПРИЛИКИ И РАЗЛИКИ МЕЖДУ ВАКСИНИТЕ НА PFIZER И MODERNA

По-опасни ли са?

Понастоящем няма доказателства, които да показват, че и двете могат да причинят по-сериозна инфекция.

Мерки като измиване на ръцете, поддържане на социална дистанция и носене на маска ще продължат да бъдат полезни за предотвратяване на коронавируса и тъй като новите варианти се разпространяват по-лесно, важно е да бъдете още по-внимателни.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама