9 грешки, които всяка жена допуска зад волана


9 грешки, които всяка жена допуска зад волана
Снимка: iStock

Начинът, по който жените шофират, е различен от стила за шофиран не мъжете. Потвърждение за това е статистиката за пътнотранспортни произшествия. Според данните с около 6-10 пъти е по-ниска вероятността жените да предизвикат пътнотранспортно произшествие. Но това не означава, че дамите не допускат грешки по време на шофиране. Напротив, те често допускат грешки, типични само за нежния пол. Разбира се, има и изключения - някои жени шофират като мъже. Ето кои са типичните женски грешки зад волана.

Грешка 1: Страх от шофиране

Всеизвестен факт е, че жените се страхуват повече от шофирането, отколкото мъжете. Водени от страха си, дамите шофират по-внимателно. Но страхът може не само да помага, но и да вреди. Факт е, че той поражда несигурност, а от там и паника. Често жените зад волана изпитват желание просто да затворят очи и да оставят всичко да мине от само себе си.

Грешка 2: Убеждението, че мъжете винаги трябва да правят компромис дори и на пътя

Феминистките по целия свят се борят за равенството между жените и мъжете. Въпреки това, някои дами, качвайки се зад волана, продължават да вярват, че всички мъже шофьори, без изключение, трябва да са толерантни към тях и винаги да им дават предимство. 

ЦВЯТ НА КОЛАТА СПОРЕД ХАРАКТЕРА ТИ

Грешка 3: Гримиране по време на шофиране

Като цяло жената си остава жена, дори и да шофира кола. Дори и зад волана тя успява да коригира грима си, да изпрати съобщение на приятелката си и да направи още куп други неща. Но точно в този миг на невнимание може да се случи сериозен инцидент на пътя. 

Грешка 4: Неподходящо облекло

Ясно е, че шофирането на кола с пола и обувки на висок ток не е много удобно. Но някои дами не се отказват от неудобните дрехи, дори когато шофират. Учените стигат до извода, че токчетата увеличават риска от злополуки. Доказано е, че неудобните обувки се оказват пречка за натискането на спирачката навреме.

Грешка 5: Паркиране

Паркирането също не е най-силното място на дамите зад волана. Тук роля играе най-вече техният страх.

 

Грешка 6: Деца без детско столче

Малките пътници често отвличат вниманието на майка си от пътя. Освен това майчиният инстинкт винаги е по-силен. Ако по някаква причина детето е изложено на опасност, жената ще изпусне волана и ще се втурне да помага на детето си, забравяйки за всичко друго. Основните правила тук са: използването на специални столчета, премахване на опасните предмети и самоконтрол.

С ДЕЦА НА ПЪТ: 5 ЗАБАВЛЕНИЯ ЗА ПЪТУВАНЕ С КОЛА

Грешка 7: Често почистване на колата

Определено колите на жените са по-чисти от тези на мъжете. Но експертите съветват колите да не се мият твърде често. Използването на нискокачествени препарати може да нанесе непоправими щети на каросерията и да доведе до корозия. Но ако използвате услугите на специализирани автомивки, тогава няма от какво да се притеснявате. Натрупаната мръсотия трябва да се отмива редовно.

Грешка 8: Объркване на педалите

Объркването педалите на газта и спирачката също е често срещана женска грешка зад волана. Двигателните функции при жените са по-слабо развити, отколкото при мъжете и това е причината дамите често да бъркат педалите. 

Грешка 9: Емоционалност

Жените са по-емоционални от мъжете. Дори счупеният нокът е същинска трагедия за дамите! В този момент единствената им мисъл е как да стигнат бързо до маникюристката си. Според експерти е по-добре жените да не сядат зад волана, ако са подложени на силни емоции. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама