Дихателни практики за бързо заспиване


Дихателни практики за бързо заспиване
Снимка: iStock

Психоложката Хейли Перлъс и сомнологът Алекс Димитриу описаха прости дихателни практики, които ще ви помогнат да се успокоите и да заспите бързо. Мненията им бяха споделени за вестник The Sun.

Перлъс съветва да практикувам диафрагменото или коремно дишане. За да направите това, трябва да седнете удобно, да поставите едната ръка на гърдите си, а другата под ребрата. Вдишването трябва да става през носа, позволявайки на стомаха бавно да изтласка ръката, като се уверите, че гърдите не се движат. Трябва да издишате през устата, като свивате устните, сякаш стиска тръбичка, и леко натискате стомаха с ръка, за да помогнете на въздуха да излезе. Перлъс предлага упражнението да се повтори 10 пъти.

Друг метод е дишането по системата 4-7-8. Състои се от вдишване през носа, броене на четири секунди и след това задържане на дъха за седем секунди. Трябва да издишате в продължение на осем секунди, като издавате свистене през стиснати устни.

Психиатърът и специалистът по съня Алекс Димитриу обърна внимание на техниката на квадратното дишане. За да го изпълните, трябва да поемете дъх и тихо да преброите до четири, след това да задържите дъха си и да преброите отново до четири. След това трябва да издишате, като преброите до четири и накрая отново задръжте дъха си и пребройте до четири.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама