Каква е разликата между различните видове тиквички


Каква е разликата между различните видове тиквички
Снимка: iStock

Въпреки че тиквичките, които сега ядем, са започнали да бъдат отглеждани в края на 1800-те години в Италия, археолозите са намерили семена в Мексико, датиращи между 9000 и 4000 г. пр. Хр.

Може би ще се изненадате, но най-често срещаната форма на тиквички, която се консумира днес от Западна Европа, та чак до Америка, е тъмнозеленият сорт,познат още като "зукини". За сметка на това, вариантът, който е най-познат по нашите географски ширини, е „бялата тиквичка”, както се нарича в кулинарията, макар всъщност да е светлозелена. Освен цвета, има няколко тънкости, които ги отличават от тъмнозелени сортове.

4 неща за тиквичките, които трябва да знаете

Най-голямата разлика е, че тъмните сортове тиквички растат до 15 и повече сантиметра. Белите тиквички обаче са по-малки, което ги прави и много нежни. Кожата им има тенденция да е по-тънка, така че по-лесно се консумират сурови от други сортове. В Мексико светлите тиквички често се използват като пълнеж за кесадия, а в Америка често могат да бъдат видени настъргани или нарязани на кубчета в различни салати. Що се отнася до ястия, изискващи топлинна обработка, повечето готвачи предпочитат да използват тъмнозелените сортове, защото имат по-месеста вътрешна част и не отделят толкова вода.

Жълтите тиквички, понякога наричани златни, не се стесняват в диаметър като „белите” тиквички. Формата е подобна на тази на зукини, но вкусът е малко по-сладък. Използвайте ги в сладки или солени рецепти, сурови или варени - точно както бихте направили зелените тиквички.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама