Не е важно на колко години сте, а на колко се чувствате


Не е важно на колко години сте, а на колко се чувствате
Снимка: iStock/Guliver

Мозъкът не напразно се счита за най-сложния орган на нашето тяло. Това е контролният център, отговорен за всичко, което се случва в нашето тяло. И въпреки че съвременните невролози съвсем ясно разбират кои части на мозъка за кои функции са отговорни, много въпроси все още остават без отговор. Например защо някои хора се сблъскват с болестта на Алцхаймер, докато други доживяват до старост и имат страхотна памет.

Освен това има голямо количество погрешна информация за стареенето на мозъка. Но можем да сме категорични в едно: ако искаме животът ни да е по-добър и интересен, трябва да се грижим за здравето на мозъка си. Освен това има определени упражнения, които могат да забавят началото на стареенето му за доста дълго време.

Според проучване, публикувано в списанието „Бъдещето на невробиологията на стареенето“, има една тайна, която ви позволява да поддържате мозъка си млад и тя е пряко свързана с вашия поглед върху света.

Джониан Чо от Сеулския национален институт в Корея реши да проучи връзката между субективната и реалната мозъчна епоха. Екипът, воден от нея, набра 68 доброволци сред здрави хора на възраст от 59 до 84 години и сканира мозъка им с ЯМР, за да определи количеството сиво вещество в различни области на мозъка.

Участниците също попълниха въпросник, в който посочиха на колко години са, дали се чувстват по-възрастни или по-млади от възрастта си, както и отговориха на въпроси за оценка на когнитивните способности.

НЕЩАТА, ЗА КОИТО ЖЕНИТЕ НЕ ИСКАТ ДА ГОВОРЯТ

Хората, които твърдят, че се чувстват по-млади от отколкото са, обикновено показват значително по-добри резултати при тестовете за оценка на паметта. В допълнение, те се смятат за по-здрави като цяло и са по-малко податливи на депресия и тревожност. И не става въпрос само за по-високи резултати от тестовете - тези на участниците, които според тях се чувстват по-млади, имат по-голямо количество „сива материя“ в областите на мозъка, които са отговорни за езика, речта и слуха.

„Резултатите от нашето проучване показват, че мозъците на хора, които се чувстват по-млади от реалната си възраст, наистина имат характеристиките на по-млад мозък. И по-важното е, че този фактор оказва влияние върху здравето на мозъка, дори когато вземаме предвид всички други фактори, включително личността, субективното здраве, симптомите на депресия или ефекта от наследствеността “, пише Чо в статия, обобщаваща изследването.

Това може да се обясни и с факта, че хората, които се чувстват по-млади, са по-склонни да участват в различни физически и умствени дейности, живеят по-цветен живот, който укрепва здравето на мозъка. Тези, които се чувстват по-възрастни, могат да смятат себе си за "твърде стари" и да се държат съобразно възприятията си, което се отразява негативно на техните познавателни способности.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама