5 мита за мотивацията, които ви пречат да имате успех


5 мита за мотивацията, които ви пречат да имате успех
Снимка: iStock

Има много митове за мотивацията, които вместо да ни помагат в живота, само ни притесняват излишно.

Кои са те?

1. Парите са основният мотиватор

Парите със сигурност могат да бъдат чудесен мотивиращ фактор. Но някои хора придават твърде голямо значение на тях, губейки от поглед други, също толкова важни неща. Ако отидете на работа, която е добре платена, но има куп недостатъци – строги шефове, неудобен график, токсични колеги... след всичко това, помислете дали си заслужават парите?

2. Трябва да сте много умни, за да постигнете успех.

Хората често си мислят, че за да постигнеш успех, е достатъчно само да си умен. Но учените твърдят, че високата интелигентност не гарантира непременно големи постижения. Американският психолог Люис Термен, който изучава надарени деца, открива генетични изследвания на гения - психични и физически черти на хиляда надарени деца, като повечето от тях израстват в напълно обикновени хора, които не са били известни с никакви изключителни дела. Можете да бъдете много умни, но без мотивация и упорит труд няма да видите успех.

3. За да постигнете целта, трябва да я визуализирате

Психологическите обучителни гурута и други бизнес треньори възхваляват „силата на визуализацията“. Те твърдят, че простото въображение за успех ще ви помогне да постигнете целите си. Представете си, че сте богати и известни всеки ден - така вие се настройвате за победа и всичко ще се сбъдне. Основното е позитивното мислене.

Но това не е съвсем така. Визуализирането на успеха не просто не помага да го постигнете - а напротив, намалява шансовете ви. Положителните фантазии за по-светло бъдеще ви мотивират по-лошо от мислите за евентуален провал.

ГОВОРЕТЕ КРАСИВО И ЖИВОТЪТ ВИ ЩЕ СТАНЕ ПО-ХУБАВ!

4. Увеличаването на наградите води до повишена мотивация

Ако искате да насърчите някого (включително себе си) да направи нещо, може да мислите, че си струва да увеличите възнаграждението за усилията.

Наградите могат да вдъхновят човек да действа, но когато ги дадете на някой, който вече е достатъчно мотивиран, това няма да го стимулира повече. Това се нарича ефект на прекомерно извинение.

5. Страхът е добър мотиватор

Заплахата от наказание, глоба или неуспех, разбира се, може да разбуни и принуди всеки да действа, но само за кратък период от време. В дългосрочен план отрицателната мотивация очевидно е лош избор. Постоянното очакване за загуба и неуспех изчерпва нашите сили и подкопава психичното здраве. Ето защо, опитайте се да използвате насърчаване, а не страх, за да мотивирате себе си и другите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Тъгата е ремонтът на душата. Понякога трябва да се сринеш до основи, за да се изградиш отново.

М. Авелок

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама