Тадж Махал е в опасност заради силните валежи


Тадж Махал е в опасност заради силните валежи
Снимка: Pixabay

Водите на индийската река Ямуна, чието ниво се повишава заради необичайно силните мусонни дъждове, са достигнали до стените на архитектурния комплекс Тадж Махал в град Агра, съобщи местното издание "Таймс ъв Индия".

Под вода вече е градината, разположена в обекта, като това се случва за първи път от 45 години насам.

Според Археологическия институт на Индия, който отговаря за комплекса, водата не е проникнала в приземния етаж на Тадж Махал, което би могло да застраши бялата мраморна структура, издигната в средата на XVII в.

През 1978 г. при повишаването на нивото на реката 22 стаи бяха наводнени и покрити с тиня. След това бяха издигнати специални конструкции, които предпазват Тадж Махал от наводненията. Сега обаче водите на река Ямуна застрашават също и други архитектурни и исторически паметници в Агра.

Вижте още: Обявиха екипажа на втория комерсиален космически полет

В момента нивото на Ямуна в Агра достига 167,28 метра, което е над безопасното от 166 метра.

Нивото на реката се повиши в резултат на валежи, както и на изпускане на вода от резервоари, препълнени заради необичайно силните мусонни дъждове в северните райони на Индия.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

В крайна сметка, сезоните се менят. Също така и градовете. Хора идват и си тръгват от живота ти. Но е много приятно да знаеш, че тези, които обичаш, винаги са в сърцето ти.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама