Защо имаме повтарящи се сънища и какво означават те


Защо имаме повтарящи се сънища и какво означават те
Снимка: iStock/Guliver

Средностатистическият човек прекарва една трета от живота си в сън. Въпреки че телата ни са в покой през това време, мозъкът ни прекарва тези часове на почивка във високо функциониращо състояние, за да подготви тялото за следващия ден. Това е състоянието, в което сънищата се появят и без значение дали ги харесваме, или не, те могат да се повтарят отново и отново. Но какво означават те?

ЗВЕЗДИ, СТРАДАЩИ ОТ БЕЗСЪНИЕ

Не се чувствайте напрегнати, ако имате конкретен сън, който ви преследва многократно. Установено е, че повтарящите се сънища се случват при 35% от тийнейджърите и при 60-75% от възрастните. Проучване съобщава, че най-често срещаните сюжети са:

- Падане

- Преследване

- Връщане се в училище

- Предстоящо важно събитие или тест

- Летене

По-голямата част от тези сънища предизвикват негативни емоции на безпокойство. Проучванията показват, че хората с ниски нива на психологическо благополучие са по-склонни към подобни повтарящи се сънища.

Те могат да бъдат отражение на това, което чувствате

Това е начинът на мозъка да се отърве от физическия и психическия стрес, който даден човек да изпитва. Например, сънищата, в които падате, могат да говорят за страхове и несигурност относно определени ситуации.

Сигнализират, че трябва да промените нещо

Разбира се, повтарящите се сънища могат да бъдат и свързани с неразрешени проблеми в живота ви. Експертите обясняват, че доста често те са сигнал за вашите скрити желания или нужди.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама