Децата и спортът през зимата


Децата и спортът през зимата
Снимка: Нестле

Освен студеното време и по-кратката продължителност на деня, зимата носи и повече моменти, в които просто ни се иска да се сгушим под одеялото и да не правим нищо цял ден. За децата, обаче, това означава, че прекарват много по-малко време играейки навън и повече време лежейки вкъщи. Родителите все повече започнаха да се тревожат за здравето на децата си, тъй като през зимата нивото на застоялост у най-малките се увеличава драстично. Пандемията от COVID-19 допълнително подсили негативната статистика, тъй като спортът и часовете по физическо бяха отменени, а целия живот на малките започна да се върти около телефоните и компютрите.

Специалистите споделят, че детето трябва да бъде активно минимум по 60 минути на ден, за да расте здраво и жизнено, като от особено голямо значение е и храната, която приема в ежедневието си. Физическата активност е от изключителна важност за децата, тъй като дава нужната за тях енергия, намалява количеството телесни мазнини, укрепва мускулната и костна структура и подобрява когнитивните им умения. Освен това, спортът развива и други ценни умения като дисциплина, работа в екип, упоритост и самостоятелност. От друга страна, нутриционистите споделят, че трябва да обръщаме специално внимание и на хранителните навици през зимата, тъй като децата ядат по-малко пресни зеленчуци, движат се по-малко на открито и са по-малко изложени на слънце. Всички тези фактори водят до застоялост и нарушена имунна система.

През зимата децата са по-склони да боледуват, което до голяма степен се дължи на липса на витамини С и D, нужни на детския организъм, за да се борят срещу сезонните заболявания. Един начин да увелите приема на тези витамини е да включите зеленчуците в менюто на вашето дете. Щом се отнася до набавянето на слънчевия витамин, зимните спортове са чудесен, а и забавен начин за повишаване нивото на физическа активност и на витамин D.

Ако все още не сте записали детето си на ски или сноуборд, един чудесен начин да го запалите по зимните спортове, а и да споделите един забавен семеен ден на открито, е да го заведете на тазгодишното зимно издание на Нестле за Живей Активно!, което ще се проведе на 6-ти март на хижа Алеко на Витоша и на Студенец в Пампорово. Тази година Нестле Живей Активно! е приготвило специални активности за най-малките, сред които – състезание със шейни, състезание за снежни човеци и специална загрявка преди каране на ски, която ще бъде проведена. Освен, че ще прекара чудесно време, вашето дете ще може да бъде активно и да прекара време на открито, като едновременно се забавлява, изразходва енергия и развива двигателните си умения. Също така, децата ще имат шанс да се запознаят с именити спортисти, като Екатерина Дафовска, Александра Жекова и Евгени Иванов и Йордан Йовчев, които могат да запалят интереса им към спорта.

По този начин Нестле обединява усилията на двете си най-големи социални инициативи- Нестле за Живей активно! и Нестле за по-здрави деца!, за да може да предостави на децата повече поводи да бъдат активни, а и да ги стимулира да се хранят балансирано. Повече за събитието , специалните активности за деца и как да се включите в тях можете да намерите на Фейсбук страницата на инициативата - Нестле за Живей Активно!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички